Wat zijn microplastics? 

Wat zijn microplastics? 
18 Jan

2024

Microplastics is een verzamelnaam voor een hele grote groep stoffen die verschillen in bouwsteen (polymeertype), grootte en vorm. De term omvat alle vaste kleine kunststof deeltjes met een afmeting kleiner dan een halve centimeter (5 mm). Vaak zijn ze dus niet met het blote oog te zien. Microplastics kunnen ontstaan als gevolg van verwering, bijvoorbeeld een plastic fles die langzaam afbreekt in de oceaan onder invloed van uv-licht van de zon en wind en golven, afbraak van vezels van synthetische kleding wanneer we deze wassen, en slijtage van autobanden wanneer we over de weg rijden. Maar microplastics kunnen ook bewust worden geproduceerd. Dit zijn de zogenoemde primaire microplastics. De kleine deeltjes kennen handige eigenschappen in verschillende toepassingen, zoals verf, schoonmaakmiddelen en cosmetica.

Misschien wel het bekendste voorbeeld van microplastics in cosmetica is de zogenaamde microbead. Een microbead is een voorbeeld van een microplastic, maar niet alle microplastics zijn microbeads. Microbeads hebben de specifieke eigenschappen dat ze reinigen, exfoliëren en/of scrubben. Momenteel komen microbeads gemaakt van plastic niet meer voor in cosmetica. In plaats daarvan worden natuurlijke alternatieve gebruikt zoals pitjes en zaden of het maalsel van bamboe.

Microplastics worden ook voor andere functies gebruikt in cosmetica. Bijvoorbeeld in mascara. De microplastics zorgen ervoor dat de mascara niet van de wimpers valt. In anti-zonnebrandmiddel kunnen microplastics ingezet worden om het middel waterresistente eigenschappen te laten hebben. Andere voorbeelden zijn een betere afzetting van verzorgende ingrediënten op huid en haar. Of viscositeitscontrole (dikheid), zodat het product correct gedoseerd kan worden en aangebracht zonder al te veel shampoo te gebruiken of de shampoo door je vingers te laten glijden onder de douche.

Zit je toch nog met vragen?