Waarom kunnen microplastics in cosmetica niet zomaar worden vervangen? 

Waarom kunnen microplastics in cosmetica niet zomaar worden vervangen? 
18 Jan

2024

Microbeads zijn jaren geleden al vervangen. Het vervangen van microplastics is veel complexer dan dat het was voor de microbeads. Dit komt door de vaak fundamentele functies die de microplastics hebben op het cosmetische product.

Microbeads zijn te vergelijken met chocolade in een cake. Je kan een cake maken zonder chocolade en deze zal nog steeds een cake zijn. Microplastics zijn eerder vergelijkbaar met bloem of eieren: als je dat weghaalt zal de cake mislukken. Microplastics zijn veelzijdig in hun karaktereigenschappen. Vervang je de bloem (microplastic) met iets anders in je formule, dan zal het deeg (cosmeticaproduct) helemaal anders zijn, en dan krijg je geen cake zoals je hem gewend bent. Er is dus veel meer onderzoek nodig om microplastics in cosmeticaproducten te vervangen. Vooral zodat de producten hetzelfde kunnen blijven presteren (denk aan textuur, smeerbaarheid).

Om iedere ondernemer een eerlijke kans te geven om alternatieven op de markt te brengen van eenzelfde (of betere) kwaliteit die voldoen aan de veiligheidscriteria voor cosmetica, en om voldoende variatie aan producten op de markt te houden, zijn er overgangstermijnen bepaald in de aankomende wetgeving die microplastics in cosmetica zal gaan verbieden. Zo is er vanaf oktober 2023 4 jaar de tijd om microplastics te vervangen in producten die we onder de douche gebruiken of die we afspoelen met water (rinse-off), 6 jaar voor producten die je op je aanbrengt en die je de hele dag laat zitten, zoals zonnebrand, gezichtscrème of deodorant (leave-on) en 12 jaar voor make-upproducten.

Zit je toch nog met vragen?