Waarom moet ik mij insmeren? 

Waarom moet ik mij insmeren? 
18 Jan

2024

(anti-)Zonnebrandmiddelen beschermen tegen schadelijke uv-straling. De zon straalt uv-licht uit. Dat licht kunnen we niet met het blote oog zien. Uv-licht zorgt ervoor dat je bruin wordt en dat je voldoende vitamine D aanmaakt. Vitamine D is goed voor onze tanden, botten, spieren en ons afweersysteem. Maar, langdurige blootstelling aan uv-licht zorgt ook voor verbranding. Bovendien draagt het bij aan huidveroudering omdat uv-licht schade toebrengt aan onze huidcellen. Hoe vaker en hoe ernstiger je je huid verbrandt, hoe meer je huid onherstelbaar beschadigd raakt. In het ergste geval kan dit leiden tot huidkanker. Vooral mensen met een lichte huidskleur (39% van de Nederlanders) zijn gevoelig voor verbranding en lopen daardoor een verhoogd risico om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. 

Elk jaar krijgen ruim 55.000 Nederlanders het bericht dat ze huidkanker hebben. Meer dan 700 mensen overlijden per jaar aan een melanoom. Deze getallen nemen alleen maar toe doordat we steeds vaker op zonvakanties gaan.  

Door je goed in te smeren verminder je de blootstelling aan uv-licht en daardoor dus ook de schadelijke effecten ervan en het risico op huidkanker. 

Zit je toch nog met vragen?