Waarom komen dierproeven en cosmetica toch zo vaak in opspraak? 

Waarom komen dierproeven en cosmetica toch zo vaak in opspraak? 
18 Jan

2024

Er is geen mogelijkheid voor cosmeticabedrijven om de cosmeticawet te omzeilen. Het verkopen van op dieren getest cosmetica is illegaal, zelfs als het testen buiten Europa plaatsvond. 

Wat soms wel een knelpunt kan zijn is dat de ingrediënten gebruikt in cosmetica óók moeten voldoen aan de algemene wetgeving rondom de veiligheid van chemische stoffen. Wanneer een nieuwe chemische stof gebruikt gaat worden in Europa, dient te worden aangetoond dat het verwerken van de stof in een product veilig is voor de werknemers tijdens het productieproces. Werknemers hebben door de hoeveelheden die tijdens de productie worden verwerkt te maken met een grotere blootstelling aan stoffen dan consumenten. Daarom is hier aanvullende wetgeving voor nodig waarin in sommige gevallen dierproeven nog wel gevraagd worden. Om toch zo veel mogelijk dierenleed te besparen wordt het 3R principe toegepast: replacement, reduction en refinement. In het Nederlands ook wel het 3V principe: Vervanging, Vermindering, en Verfijning).  

Bij de algemene chemische veiligheid wordt niet gekeken naar de producten waarin de stoffen worden verwerkt. Het maakt dus niet uit of het om een tandpasta, verf, medicijn of meubel gaat. De resultaten uit deze testen mogen daarom ook niet gebruikt worden om aan te tonen dat cosmetica veilig is.  

Zit je toch nog met vragen?