Waarin onderscheiden cosmetica voor kinderen zich van ‘gewone’ cosmetica? 

Waarin onderscheiden cosmetica voor kinderen zich van ‘gewone’ cosmetica? 
18 Jan

2024

Kenmerkend voor kindercosmetica is dat ze vooral ingrediënten bevatten die mild zijn voor de jonge huid. De jonge huid is kwetsbaarder dan die van volwassenen en vereist een zorgvuldige behandeling. Het microbioom van de huid is nog in ontwikkeling. Er is extra aandacht voor geurstoffen en smaken:

Geurstoffen

Geurstoffen in kindercosmetica worden vaak toegepast voor een fijne gebruikservaring bij het product door het kind én de ouders. Het gebruik van geurstoffen in kindercosmetica is daarop afgestemd. Zo zijn cosmetica voor kinderen vaak minder sterk geparfumeerd dan producten voor volwassenen, of zelfs parfumvrij. Leuk om te weten: in babycosmetica wordt vaak gekozen voor zachte, milde geuren en in kindercosmetica juist voor fruitige geuren!

Smaken

In kinderproducten wordt soms met smaken gewerkt. Kindertandpasta heeft een eigen smaak om het ritueel van tandenpoetsen te veraangenamen en daardoor makkelijker aan te leren.

Ook het ontwerp van de verpakking van kindercosmetica is vaak afwijkend van andere cosmeticaproducten. Zo hebben tubes voor kinderen extra afgeronde vormen om verwondingen te voorkomen, of is er bij de flexibiliteit en grootte van de verpakking nagedacht over de kleine kinderhandjes. Bovendien wordt er rekening gehouden met kleine onderdelen om risico op verstikking te voorkomen, en is het wettelijk verboden dat het cosmeticaproduct door de geur, kleur, of vorm van de verpakking niet op een voedingsmiddel mag lijken zodat kinderen het niet per ongelijk in hun mond stoppen.

Zit je toch nog met vragen?