Het gebruik van gelnagellak en acrylnagels is de laatste jaren enorm gegroeid aan populariteit. Het fijne aan gellak en acrylnagelproducten is dat ze een stuk langer op de nagels blijven zitten dan gewone nagellak. De acrylaten worden onder een uv-lamp uitgehard op de nagel, waarna ze stevig vastzitten.
Contact allergie bij gebruik van gellak en acrylnagelproducten
Het toenemende gebruik van gellakken en andere acrylnagelproducten zorgt mogelijk voor meer contactallergieën. Bij een contactallergie kan aanraking van de huid met het product vervelende klachten geven zoals roodheid, zwelling en jeuk. Wanneer deze klachten ontstaan, dan is het belangrijk om de gellak of acrylnagels zo snel mogelijk te verwijderen. De klachten zullen dan snel verminderen. Alleen een dermatoloog kan een contactallergie vaststellen. Neem daarom bij het vermoeden van een allergie voor acrylaten uit gellak of andere nagelcosmetica, altijd contact op met je huisarts voor een doorverwijzing. Dezelfde acrylaten worden ook gebruikt in medische en tandheelkundige toepassingen, bijvoorbeeld vullingen bij de tandarts of een kunstknie. Het is dus belangrijk dat een allergie professioneel wordt vastgesteld en wordt opgenomen in het patiëntendossier.
Wat zijn de boosdoeners bij een contactallergie?
De boosdoeners bij een contactallergie met acrylaten zijn in de meeste gevallen de bouwstoffen (monomeren) HEMA en di-HEMA trimethylhexyl dicarbamate. Wanneer het product één of beide stoffen bevat, staan deze ook met de stofnaam op de verpakking vermeld. Het SCCS, een onafhankelijk wetenschappelijk adviescomité van de Europese Commissie, heeft de veiligheid van het gebruik van deze twee acrylaatstoffen in nagelcosmetica beoordeeld [1]. Zij concludeerden dat de acrylaatmonomeren een minimaal risico geven voor het ontwikkelen van een contactallergie wanneer deze op een juiste manier op het nagelbed worden aangebracht, waarbij contact met de huid wordt vermeden.
Echter, bij onjuist gebruik of onbedoelde aanraking van de huid bestaat dit risico wél. Goede kennis van zaken is dus vereist bij gebruik van gellak en acrylnagelproducten. De Cosmeticaverordening, waarin alle wetten en regels voor cosmetica staan, is daarop aangepast en producten die één van de twee of beide genoemde ingrediënten bevatten, mogen enkel worden verkocht aan de professionele gebruiker. Ook moet er, zoals geldt voor ieder cosmeticaproduct op de Europese markt, een uitvoerige veiligheidsbeoordeling worden uitgevoerd alvorens het product verkocht mag worden.
Waarschuwing en gebruiksinstructies
Acrylaatnagelcosmetica die HEMA of di-HEMA trimethylhexyl dicarbamate bevatten zijn voorzien van twee waarschuwingszinnen; ‘alleen voor professioneel gebruik’ en ‘kan een allergische reactie veroorzaken’. Ook worden er gebruiksinstructies bij het product geleverd op de verpakking of in de bijsluiter. Deze instructies moeten worden opgevolgd, zodat contact met de huid in alle gevallen wordt voorkomen en dat de producten enkel op de gezonde nagels worden gebruikt. Gebruik ook altijd een, bij het product aanbevolen, uv-lamp zodat alle acrylaten in de gellak reageren. Gebeurt dit niet op een juiste manier, dan kunnen de ongereageerde HEMA/di-HEMA stoffen ‘uitlekken’ en in contact komen met de huid wat het risico op een allergische reactie vergroot.
Acrylaatlakken en andere acrylnagelproducten kunnen het beste bij een in Europa gevestigde producent, importeur of distributeur gekocht worden, zodat aan de Europese wetgeving voldaan is. Ook nagelcosmetica met HEMA en di-HEMA trimethylhexyl dicarbamate zijn bij juist gebruik veilig.
Meer informatie over deze ingrediënten lees je ook op de COSMILE Europe website.
Conclusie
Gelnagellak of andere acrylnagelproducten kunnen, indien op de juiste manier, veilig gebruikt worden! Lees altijd goed de waarschuwing en bijsluiter bij de producten of schakel een professional in. Dan ben jij helemaal klaar om (met de feestdagen) te shinen!