Gezichtsverzorging

Alles over hoe je het beste voor je gezicht kunt zorgen

Gezichtsproducten voor de huid, ofwel gezichtsverzorgingsproducten, omvatten een breed scala aan cosmetische producten die zijn ontworpen om de huid van het gezicht te reinigen, voeden, hydrateren, beschermen, en te verbeteren. Deze producten variëren van reinigers en crèmes tot serums en maskers, elk met specifieke functies om de gezondheid en uitstraling van de huid te bevorderen.

Gezichtsverzorgingsproducten

 

Gezichtsverzorgingsproducten 

Gezichtsverzorgingsproducten zijn bedoeld om de huid van het gezicht soepel te houden. Ze zorgen dat de huid zijn natuurlijke beschermende laagje houdt en brengen vocht in de huid. Ze beschermen de huid tegen weersinvloeden, water en UV-straling. Er zijn speciale producten voor een vette of een droge huid, de rijpere huid en de gevoelige huid. In producten voor de gevoelige huid zitten bijvoorbeeld geen parfum en kleurstoffen. Veel crèmes bevatten vitamines, mineralen en UV-filters. Om de “probleemhuid”, een vette huid met puistjes, te verzorgen zijn er speciale producten. 

Zit je toch nog met vragen?

Gezichtsverzorging

Lees hier alles over wat de huid is, wat de huid doet en 

hoe je je (gezichts)huid moet verzorgen.

1. De huid

1.1. De opbouw van de huid

1.1.1. De opperhuid

1.1.2. De lederhuid

1.1.3. De onderhuid

1.1.4. Bloedvaten en zenuwen

1.1.5. Talgklieren

1.2. Veranderingen in de huid

1.2.1. Veroudering

1.2.2. Verstoring

1.3. Samenvatting over de huid

2. Gezichtsproducten

2.1. Gezichtsverzorgingsproducten

 

 

1. De huid

Onze huid is de buitenste laag van ons lichaam. Als je de huid zou kunnen uitspreiden, zou hij een oppervlakte hebben van 1 tot bijna 2 vierkante meter. Hij weegt 4 tot 7 kilo, dat is ongeveer 7% van ons totale lichaamsgewicht. De huid is ons grootste orgaan en heeft allerlei belangrijke functies. Hij beschermt onze organen en spieren tegen stoten en schaven. Ook beschermt hij ons lichaam tegen uitdroging en regelt hij onze temperatuur. Verder zorgt hij ervoor dat schadelijke bacteriën niet in ons lichaam kunnen doordringen. 

 

 1.1. De opbouw van de huid 

Onze huid is opgebouwd uit verschillende lagen. De buitenste laag wordt de opperhuid genoemd, de tweede laag heet de lederhuid en daaronder ligt de onderhuid. De huid is op sommige plaatsen heel dun (1 mm), zoals op ons voorhoofd en de oogleden.  

mijn-cosmetica-diagram1

 1.1.1. De opperhuid 

De opperhuid bestaat uit huidcellen die in laagjes op elkaar gestapeld liggen. Nieuwe huidcellen ontstaan onderin de opperhuid en schuiven dan langzaam naar de oppervlakte. Daar doen ze twee tot vier weken over. Als ze de oppervlakte hebben bereikt, sterven ze af en vormen ze het buitenste laagje van de opperhuid, de hoornlaag. De hoornlaag heeft een belangrijke taak bij het regelen van het vochtgehalte en de soepelheid van onze huid. 

 

Onderin de opperhuid liggen ook pigmentcellen. Dat zijn de  cellen die de huidkleurstof melanine maken. Melanine geeft ons onze huidskleur en  beschermt tegen Uv-straling. Het zorgt dat we “bruin worden” als we in de zon  komen. 

mijn-cosmetica-diagram2

  

We hebben twee soorten melanine. De verhouding waarin deze twee soorten in onze huid aanwezig zijn, bepaalt onze huidkleur. Mensen met een bruine en zwarte huid hebben meer eumelanine, mensen met een lichte huid, rood haar en sproeten hebben vooral phaeomelanine. 

 

 1.1.2. De lederhuid 

De tweede laag van de huid heet de lederhuid en bestaat vooral uit elastische vezels. De vezels worden gemaakt door de cellen die in de lederhuid liggen, en zorgen voor de veerkracht van onze huid.

In de lederhuid liggen verder bloedvaatjes, talgklieren, haarzakjes, huidspiertjes, zenuwen en zweetklieren. 

 

1.1.3. De onderhuid 

De derde laag is de onderhuid of het onderhuids vetweefsel. Dit is een netwerk van vezels en vetcellen. De onderhuid is een warmte-isolerende laag en beschermt ons tegen afkoeling. In de vetcellen wordt het reservevet van ons lichaam opgeslagen, zodat de onderhuid ook een energieopslagplaats is. Hij dient verder als stootkussen en beschermt onze spieren en botten tegen stoten van buitenaf. 

 

1.1.4. Bloedvaten en zenuwen 

Net als andere delen van het lichaam heeft ook de huid voedingsstoffen nodig. Deze krijgt hij via de bloedvaatjes die in de lederhuid en de onderhuid lopen. De huid heeft ook nog een ander soort bloedvaten, die speciaal bedoeld zijn om de warmte van onze huid te regelen.

 

1.1.5. Talgklieren 

In de huid vinden we bijna overal talgklieren, alleen op onze handpalmen en voetzolen komen ze niet voor. Op ons gezicht, schouders en rug zitten de meeste talgklieren. Talgklieren maken talg, ook wel huidvet genoemd. Huidvet beschermt de huid tegen uitdroging en tegen de groei van bacteriën.

Per dag maken we 2 gram talg aan. Dit is eerst vloeibaar en vervet later. In talg die aan de oppervlakte van de huid wordt uitgescheiden, zit ook afvalmateriaal van cellen. Hoeveel talg iemand maakt is erfelijk bepaald. Door uv straling neemt de talgproductie af. 

 

mijn-cosmetica-diagram3

 

 

1.2. Veranderingen in de huid 

 

1.2.1 Veroudering 

Tussen ons 25e en 30e levensjaar begint onze huid te verouderen. De huid verliest dan langzaam zijn rekbaarheid en soepelheid en er ontstaan rimpels. Dit komt doordat de elastische vezels hun structuur en normale vorm gaan verliezen. Op den duur wordt de huid dunner en slapper, kan minder goed water vasthouden en herstelt zich minder goed. De talgproductie neemt af en de huid wordt droger. Op hogere leeftijd neemt het aantal talg- en zweetklieren in onze huid af. De doorbloeding en vernieuwing van de huid wordt minder. Deze natuurlijke veroudering is niet te stoppen. Stress, verkeerde voeding, teveel drinken, roken en teveel zonlicht zorgen dat de huid sneller oud wordt dan normaal het geval zou zijn. De invloed van Uv-straling is het grootst. 

 

Mijn-Cosmetica-gezichtsverzorging

 

1.2.2 Verstoring  

Een belangrijke verstoring van de huid kan optreden bij wassen. Door wassen met water en zeep wordt het vetlaagje op de huid weggespoeld. De huid voelt dan droog en strak aan en er ontstaat jeuk. Het duurt enige tijd voordat de huid het vetlaagje weer heeft opgebouwd. Als de ontvetting heel erg is, kan er zelfs eczeem ontstaan. 

In de puberteit verandert de activiteit van de huid. Dit is het gevolg van de veranderingen in de hormonen van het lichaam. Er wordt in de puberteit meer talg aangemaakt, waardoor een vette huid ontstaat. De uitgangen van de talgklieren kunnen verstopt raken, waardoor de afvoer van celafval en talg verstoord raakt. In een verstopte talgklier kunnen bacteriën groeien, de klier ontsteekt en een puistje is het gevolg. 

 

Een huidafwijking die vooral bij vrouwen veel voorkomt, is de sinaasappelhuid of cellulite. Door veranderingen in de vetcellen ontstaan putjes en bobbeltjes op de huid van billen en dijen. Het ontstaan van een sinaasappelhuid heeft niet zoveel te maken met iemands lichaamsgewicht, genetica en hormonale veranderingen spelen vaak een rol. Er is niet veel tegen te doen. Een dieet, massage en lichaamsbeweging kunnen wel helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van cellulite.  

 

1.3. Samenvatting over de huid 

De huid is een essentieel orgaan dat ons beschermt tegen invloeden van buitenaf en helpt bij de regulatie van warmte. Het bestaat uit drie lagen, die elk een eigen functie vervullen. De conditie van de huid kan variëren afhankelijk van veranderingen in structuur, wat kan leiden tot een vette, droge, gemengde of gevoelige huid. Het microbioom en de pH-waarde spelen hierbij een belangrijke rol. Veranderingen in de huid kunnen ook worden veroorzaakt door veroudering of verstoringen. Het is cruciaal om de huid goed te verzorgen door deze te reinigen, te verzorgen en te beschermen tegen schadelijke invloeden. 

 

 

2. Gezichtsproducten

Gezichtsproducten voor de huid, ofwel gezichtsverzorgingsproducten, omvatten een breed scala aan cosmetische producten die zijn ontworpen om de huid van het gezicht te reinigen, voeden, hydrateren, beschermen, en te verbeteren. Deze producten variëren van reinigers en crèmes tot serums en maskers, elk met specifieke functies om de gezondheid en uitstraling van de huid te bevorderen.

 

Gezichtsverzorgingsproducten

2.1. Gezichtsverzorgingsproducten 

Gezichtsverzorgingsproducten zijn bedoeld om de huid van het gezicht soepel te houden. Ze zorgen dat de huid zijn natuurlijke beschermende laagje houdt en brengen vocht in de huid. Ze beschermen de huid tegen weersinvloeden, water en UV-straling. Er zijn speciale producten voor een vette of een droge huid, de rijpere huid en de gevoelige huid. In producten voor de gevoelige huid zitten bijvoorbeeld geen parfum en kleurstoffen. Veel crèmes bevatten vitamines, mineralen en UV-filters. Om de “probleemhuid”, een vette huid met puistjes, te verzorgen zijn er speciale producten. 

Zit je toch nog met vragen?