Hoe kies je een anti-zonnebrandproduct die bij jou past? 

Het beste anti-zonnebrandproduct is het product dat je daadwerkelijk gebruikt. Het moet voldoende bescherming bieden voor jouw activiteiten, prettig aanvoelen op de huid en binnen je budget passen. Hierdoor breng je het niet alleen voldoende aan, maar blijf je ook regelmatig opnieuw smeren.
#antizonnebrand#huidbescherming#spf#uv#Uva#zonbeschermingzonzonnebrand
Hoe kies je een anti-zonnebrandproduct die bij jou past? 
14 mrt

2025

Zeep-bad-en-doucheproducten
Waarom anti-zonnebrand gebruiken? 

Ook als je niet snel verbrandt, is het belangrijk om zonnebrandcrème te gebruiken. uv-straling kan namelijk schade veroorzaken, zelfs zonder zichtbare verbranding. Antizonnebrandproducten helpt je beschermen tegen zowel uvB– als uvA-straling, die beide kunnen bijdragen aan huidveroudering en huidkanker. 

Welke SPF heb je nodig? 

Op de verpakking vind je de SPF, wat staat voor Sun Protection Factor. Dit geeft aan in hoeverre een zonnebrandcrème de huid beschermt tegen door uv-straling veroorzaakte roodheid in vergelijking met onbeschermde huid. 

In theorie zorgt SPF 30 ervoor dat de huid tot 30 keer meer uv-straling kan verdragen voordat deze verbrandt. In de praktijk weten we echter dat mensen vaak te weinig zonnebrandcrème aanbrengen. Toch blijft de bescherming van SPF evenredig: SPF 15 laat twee keer zoveel uv-straling door als SPF 30, wat betekent dat SPF 15 slechts de helft van de bescherming biedt. 

Hoewel er buiten Europa zonnebrandcrèmes met een SPF van 70 of zelfs 100 verkrijgbaar zijn, bieden deze nauwelijks extra bescherming. Het kan zelfs misleidend zijn als mensen denken dat ze minder vaak opnieuw moeten smeren. Ongeacht de SPF wordt aangeraden om elke twee uur opnieuw te smeren. 

Bescherming tegen uvA 

Naast uvB-straling is bescherming tegen uvA-straling essentieel. uvA-straling dringt dieper in de huid door en kan bijdragen aan vroegtijdige huidveroudering en huidkanker. In Europa zijn anti-zonnebrandproducten voorzien van een uvA-logo, wat aangeeft dat het product voldoet aan de minimale beschermingseisen tegen uvA-straling. 

Chemische en fysische filters 

De belangrijkste component van een anti-zonnebrandproduct is de uv-filter. Hun functie is om de hoeveelheid ultraviolette straling die de huid bereikt te verminderen. Er zijn twee soorten uv-filters: chemische en fysische filters. 

Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen ‘chemische’ en ‘minerale’ (ook wel ‘fysische’) uv-filters. Hoewel gesuggereerd wordt dat dit onderscheid berust op het verschil in werking, is het eigenlijk gebaseerd op de bouwstenen (atomen) waaruit de filters zijn samengesteld. Een beter onderscheid is dan ook ‘organische’ en ‘anorganische’ filters. De chemische filters hebben met elkaar gemeen dat ze zijn opgebouwd uit koolstofatomen, organische stoffen. Minerale filters bevatten geen koolstof en worden daarom anorganische genoemd. Hierbij vindt de uv-absorptie niet plaats door koolstof, maar door een metaaloxide. Metaaloxiden kunnen een deel van het Uv-licht met specifieke golflengten weerkaatsen, bijvoorbeeld ongeveer 5% uv-B en tot wel 60% uv-A. Hierdoor laten anti-zonnebrandproducten met minerale filters soms wel een wit laagje achter. Dit effect kan verminderd worden door getinte zonnebrand of door het gebruik van nanodeeltjes. 

Er bestaan ook combinatie- of hybride zonnebrandcrèmes, die zowel chemische als fysische filters bevatten en zo de voordelen van beide combineren. 

Benieuwd welke filters er in jouw anti-zonnebrandproduct zitten? Gebruik dan de COSMILE App. Met deze App kan je eenvoudig de ingrediënten op het label scannen met je telefoon. De COSMILE App is een database met meer dan 30.000 ingrediënten die transparante en betrouwbare informatie geeft. Download de App hier: COSMILE Europe – Informatie over cosmetische ingrediënten binnen handbereik.

Nanomaterialen in zonnebrand 

Nanodeeltjes van zinkoxide en titaniumdioxide zorgen voor een betere uv-bescherming met minder zichtbare witte waas. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze deeltjes niet door de huid dringen, waardoor ze veilig zijn bij normaal gebruik. Wel wordt afgeraden om sprays met nanomaterialen in te ademen, daarom zijn deze niet toegestaan in de EU. 

Waterresistant 

Waterbestendige zonnebrand is een uitstekende keuze voor buitensporten. Om de waterbestendigheid te meten, wordt de SPF getest na onderdompeling in water voor een bepaalde periode, en vergeleken met de oorspronkelijke SPF. De toegestane daling van de SPF varieert wereldwijd. In de EU hebben we twee gestandaardiseerde testmethoden. In beide tests mag de SPF met de helft dalen. Het blijft dus belangrijk om zonnebrand opnieuw aan te brengen na zwemmen, zweten of afdrogen, en in het algemeen elke twee uur.  

Welke prijs is de juiste? 

Het niveau van bescherming hangt grotendeels af van de hoeveelheid die je aanbrengt. Om dezelfde SPF te krijgen als op de verpakking staat, moet je dezelfde hoeveelheid aanbrengen als in de test van het product werd gebruikt, namelijk 2 milligram zonnebrand per vierkante centimeter huid. Je kunt de regel van 7 gebruiken om de juiste hoeveelheid aan te brengen. Kies dus voor een betaalbaar product dat bij jou past, zodat je altijd genoeg aanbrengt. Het beste anti-zonnebrandproduct is degene die je écht gebruikt! 

Conclusie 

Kortom, de keuze voor het juiste anti-zonnebrandproduct hangt af van je persoonlijke voorkeuren, activiteiten en budget. Het belangrijkste is dat je een product kiest dat je regelmatig gebruikt en dat voldoende bescherming biedt tegen zowel uvA– als uvB-straling. Of je nu kiest voor chemische of fysische filters, of een combinatie van beide, hangt af van wat jij prettig vindt om aan te brengen. Ongeacht het type anti-zonnebrandproduct, is het essentieel om het regelmatig opnieuw aan te brengen, vooral na zwemmen of zweten. Kies een product dat aansluit bij jouw behoeften en zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid aanbrengt voor optimale bescherming. 

Zit je toch nog met vragen?