Weren: Vermijd direct zonlicht
Schaduw biedt bescherming, maar let op: je kunt alsnog verbrand raken door indirecte uv-straling. Dit hangt af van hoeveel open lucht je ziet. Een gebouw bedekt meer van de lucht en biedt daardoor meer bescherming dan een parasol op het strand. Daarnaast kunnen sommige oppervlakken, zoals sneeuw (tot 90%) en droog zand (4-30%), uv-stralen sterk weerkaatsen.
Kleren: Bescherm je huid met kleding, een hoed en een zonnebril
Uv-beschermende kleding heeft veel voordelen. Je hoeft het niet opnieuw aan te brengen, het is makkelijker om geen plekken over te slaan of te weinig aan te brengen, en het biedt bescherming tegen alle golflengtes van uv-straling. Sommige kledingstukken hebben een Ultraviolet Protection Factor (UPF), vergelijkbaar met SPF bij zonnebrandcrème. Kleding zonder UPF-label biedt minder voorspelbare bescherming. Intens gekleurde, strakgeweven synthetische stoffen beschermen doorgaans het best. Een wit katoenen T-shirt heeft meestal een UPF van 5-9, terwijl polyester 3 tot 4 keer meer bescherming biedt dan katoen. Helaas zijn beter beschermende stoffen vaak minder comfortabel bij warm weer.
Hoeden met een brede rand verminderen uv-straling op het gezicht met factor 2 tot 6, vooral als ze gemaakt zijn van een dikkere stof.
Zonnebrillen beschermen niet alleen je ogen, maar ook de huid eromheen. Kies voor een model met grote, goed aansluitende glazen om zoveel mogelijk uv-stralen te blokkeren. Het Oogfonds adviseert onder andere een bril te gebruiken met de aanduiding 100% uv-bescherming of uv400.
Smeren: Gebruik anti-zonnebrandproducten
Smeer je huid royaal in met anti-zonnebrandproducten van minimaal SPF 30 mét uv-A-filter. Dun smeren biedt onvoldoende bescherming. Hoeveel zonnebrandcrème je moet gebruiken, kun je onthouden met de regel van 7. Dit betekent dat je in totaal zeven theelepels zonnebrandcrème nodig hebt om je hele lichaam goed te beschermen. Voor je gezicht, oren, nek en hals gebruik je één theelepel. Voor je borst en rug heb je twee theelepels nodig. Je schouders, armen en handen smeer je in met nog eens twee theelepels. Tot slot gebruik je twee theelepels voor je benen en voeten.
Breng de zonnebrand een half uur voor blootstelling aan de zon aan en herhaal dit elke twee uur, evenals na zwemmen, sporten of afdrogen.
Kaas en zonnebescherming? Het Zwitserse kaas model
Geen enkele methode is perfect, maar door meerdere beschermingslagen te combineren, minimaliseer je de risico’s. Als één laag niet volledig werkt, vult een andere laag de gaten op. Bescherm jezelf dus zo goed mogelijk met een slimme combinatie van weren, kleren en smeren!