Glitter gebruiken tijdens de feestdagen

De feestdagen zijn een tijd van feest, glitter en glamour. Of het nu gaat om een sprankelende oogschaduw, glinsterende nagels of een glitterende lipgloss, een beetje extra schittering is voor veel mensen een onmiskenbaar onderdeel van de feestelijke look. Lees hier alles over glitter en wat daarbij komt kijken.
DuurzaamheidFeestdagenGlitterMica
Glitter gebruiken tijdens de feestdagen
11 nov

2024

De feestdagen zijn een tijd van feest, glitter en glamour. Of het nu gaat om een sprankelende oogschaduw, glinsterende nagels of een glitterende lipgloss, een beetje extra schittering is voor veel mensen een onmiskenbaar onderdeel van de feestelijke look. Maar, met de toegenomen bezorgdheid over de duurzaamheid, rijst de vraag: hoe verantwoord is glittergebruik eigenlijk? Laten we duiken in de verschillende soorten glitter, de duurzaamheid en hoe we op een duurzamere manier kunnen genieten van onze glinsterende feestdagen. 

Wat is glitter? 

Glitter is meestal een mengsel van kleine, reflecterende deeltjes die verschillende vormen en kleuren hebben. De meest gangbare vormen van glitter zijn gemaakt van plastic, maar er zijn ook alternatieven op de markt. 

Traditionele glitter bestaat vaak uit microplastics, kleine deeltjes plastic die moeilijk afbreken en bijdragen aan de plasticvervuiling in het milieu. Dit heeft geleid tot bezorgdheid over de ecologische gevolgen, vooral in termen van watervervuiling. Als reactie op deze zorgen zijn er in sommige gevallen alternatieven ontwikkeld, zoals biologisch afbreekbare glitter of glitter gemaakt van natuurlijke materialen. 

Uit wat voor materiaal bestaat glitter? Zijn glitter microplastics? 

Glitter kan gemaakt zijn van verschillende materialen, waaronder plastic, metaal, of glas. Meestal zijn het kleine, reflecterende deeltjes die voor dat sprankelende effect zorgen. Het materiaal waaruit glitter is gemaakt, bepaalt vaak de glans en textuur ervan. 

In cosmetica wordt glitter gemaakt van materialen die als veilig worden beschouwd voor gebruik op de huid. Glitter in cosmetica is soms op basis van al dan niet biologisch afbreekbare kunststoffen, zoals polyethyleentereftalaat (PET), dat kleine, reflecterende deeltjes vormt. Deze glitterdeeltjes worden vaak gecoat met andere materialen om ze meer geschikt te maken voor cosmetisch gebruik. Cosmetische glitter kan ook gemaakt zijn van natuurlijke materialen zoals mica, een mineraal dat voor zijn glanzende eigenschappen wordt gewaardeerd. Als je meer wilt weten over glitter in jouw cosmetisch product, kun je de ingrediëntenlijst raadplegen. Als je wilt weten of jouw product microplastic bevat, moet je de fabrikant raadplegen; de ingrediëntenlijst kan je dit niet vertellen.  

Zijn plastic glitters in cosmetica al verboden? 

Nee, alleen de verkoop van plastic glitters als zodanig (“losse plastic glitters”), of in producten waarvoor geen overgangsperiode is vastgelegd in het Europese verbod op microplastics (bijvoorbeeld speelgoed, textiel), is met ingang van 17 oktober 2023 verboden. Glitter in cosmetica, zoals in haargel of bodylotion, mag na 17 oktober 2023 nog verkocht worden. Het verbod is bijvoorbeeld ook niet van toepassing als glitter is gemaakt van materiaal dat anorganisch is (bijvoorbeeld glas, metaal), biologisch afbreekbaar of als de glitters groter zijn dan een halve centimeter. 

Mica 

Mica is een mineraal dat vaak wordt gebruikt in cosmetica om een glinsterend effect te creëren. Het wordt gewonnen uit de natuur en is een veel voorkomende vervanger voor glitter in make-up. Mica wordt vaak toegevoegd aan oogschaduw, highlighters en lipgloss voor een subtiele glans, en in tegenstelling tot plastic glitter is het volledig afbreekbaar. Het belangrijkste nadeel van mica is echter de manier waarop het wordt gewonnen. In sommige gevallen wordt mica gewonnen in omstandigheden die schadelijk zijn voor het milieu en voor de arbeiders. Het is daarom belangrijk om producten te kiezen die afkomstig zijn van ethisch verantwoorde bronnen. 

Responsible Mica Initiative 

Om deze problemen aan te pakken, werd het Responsible Mica Initiative opgericht. Dit initiatief is een internationaal samenwerkingsverband van bedrijven en organisaties die zich inzetten voor de verbetering van de omstandigheden in de mica-voorzieningsketen, van mijnwerkers tot de impact op het milieu. Het doel van het initiatief is om de verantwoorde productie van mica te waarborgen door transparantie, samenwerking en verantwoorde praktijken te bevorderen. 

Hoe kan ik verantwoordelijke glitter kopen? 

Wil je weten welke glitter er in je cosmetische product zit? Dan kun je de ingrediëntenlijst bekijken. Als je wilt controleren of het product microplastics bevat, is het echter nodig om de fabrikant te raadplegen, aangezien dit niet altijd op de ingrediëntenlijst staat. 

Conclusie 

Het is niet nodig om glitter helemaal te vermijden tijdens de feestdagen, maar het is wel belangrijk om bewust om te gaan met de producten die je gebruikt. Kies voor duurzame alternatieven zoals bio-glitter of producten met mica van ethische bronnen en gebruik glitter met mate. Zo kun je blijven schitteren tijdens de feestdagen zonder dat dat ten koste gaat van het milieu! 

Zit je toch nog met vragen?