Het is belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen de schadelijke uv-stralen van de zon!
De zomer staat voor de deur en de zon nodigt ons steeds vaker uit om naar buiten te gaan, maar we moeten niet vergeten dat de kracht ervan ook risico’s met zich meebrengt. Met de stijgende temperaturen is het cruciaal om het belang van zonnebrand aanbrengen te benadrukken.
De impact van UV-straling
De zon straalt niet alleen zichtbaar licht uit, maar ook Uv-stralen. Dit zorgt ervoor dat je bruin wordt en dat je voldoende vitamine D aanmaakt. Echter, langdurige blootstelling aan UV zorgt ook voor verbranding en huidveroudering. Hoe vaker je je huid onbeschermd blootstelt aan Uv-stralen, hoe meer je huidcellen onherstelbaar beschadigd raken.
Uv-straling van de zon is dan ook een van de belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van huidkanker. Het is daarom belangrijk om je huid goed te beschermen tegen deze straling. Zonnebrand is één van de manieren (naast weren en kleren) om dit te doen. Maar misschien wil je niet zomaar een product over heel je lichaam smeren, zonder dat je precies weet wat het is.
Daarnaast gaan er ook veel verhalen rond op social media. Is zonbescherming bijvoorbeeld kankerverwekkend? Kan het bepaalde huid-reacties veroorzaken?
Chemische en minerale uv-filters
Zonnebrandproducten bevatten UV-filters. UV-filters zijn in staat om de energie uit Uv-stralen te absorberen en om te zetten in warmte. Hierdoor wordt voorkomen dat de schadelijke energie van zonlicht jouw huidcellen bereikt en schade veroorzaakt.
Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen ‘chemische’ en ‘minerale’ (ook wel ‘fysische’) UV-filters. Hoewel gesuggereerd wordt dat dit onderscheid berust op het verschil in werking, is het eigenlijk gebaseerd op de bouwstenen (atomen) waaruit de filters zijn samengesteld. Een beter onderscheid is dan ook ‘organische’ en ‘anorganische’ filters. De chemische filters hebben met elkaar gemeen dat ze zijn opgebouwd uit koolstofatomen, organische stoffen. Minerale filters bevatten geen koolstof en worden daarom anorganische genoemd. Hierbij vindt de UV-absorptie niet plaats door koolstof, maar door een metaaloxide. Metaaloxiden kunnen een deel van het Uv-licht met specifieke golflengten weerkaatsen, bijvoorbeeld ongeveer 5% UV-B en tot wel 60% UV-A. Hierdoor laten anti-zonnebrandproducten met minerale filters soms wel een wit laagje achter. Een mogelijke oplossing is om de deeltjes van de Uv-filter nog kleiner te maken, tot ze afmetingen hebben van slechts een paar nanometer.
Zonnebrandproducten bevatten vaak verschillende UV-filters om optimale bescherming te bieden tegen zowel UV-B als UV-A.
Effectieve bescherming
Zonnebrandmiddelen zijn niet kankerverwekkend. Volgens de cosmeticawetgeving mogen er geen kankerverwekkende stoffen in cosmetica zitten. Een professionele veiligheidsbeoordelaar bekijkt of de gebruikte stoffen in cosmetica wel echt veilig zijn. Daarbij mogen UV-filters alleen in producten worden gebruikt als deze vooraf zijn goedgekeurd door een Europees onafhankelijk wetenschappelijk comité.
Schroom dus niet, en smeer je vooral goed in! Breng dan ook een dikke laag aan. Als je te weinig product gebruikt, zal de beschermingsfactor ook lager zijn. Het wordt aanbevolen om minimaal 7 theelepels zonnebrandcrème te gebruiken en dit goed te laten drogen voor optimale bescherming. Vergeet ook niet om elke 2 tot 3 uur opnieuw zonnebrandcrème aan te brengen. Zelfs als je al bruin bent, is bescherming nog steeds noodzakelijk!