Feit en Fabel

Feiten onthuld, fabels ontkracht: Ontdek de waarheid over persoonlijke verzorging!

Hier leest u onze antwoorden op veel gestelde vragen van consumenten en journalisten over cosmetica. U kunt per onderwerp de vraag kiezen die u interesseert.

U kunt tussen de onderwerpen kijken, of ervoor kiezen uw zoekterm in de balk hierboven in te vullen.

Niet gevonden wat je zocht?
Cosmetica

Als ik een lipstick gebruik eet ik een groot deel op

Feit of fabel?

Fabel

Op het internet gaan geruchten rond dat lipstickgebruikers in hun leven tot wel 3 kilo hiervan zouden opeten. Dat klopt niet. Gemiddeld krijg je wel iets van lipstick binnen, voornamelijk door eten en drinken. Maak je geen zorgen, wanneer je een klein beetje van de lipstick binnenkrijgt kan dit geen kwaad.

Make-up kan je zo lang als je wilt bewaren, zonder houdbaarheidsdatum

Feit of fabel?

Fabel

Op make-upproducten is een symbool terug te vinden, een potje met een open deksel, dat aangeeft hoelang het product goed blijft nadat het geopend is. Staat er in het open potje bijvoorbeeld de cijfer-letter combinatie 6M? Dan blijft het product tot 6 maanden na openen goed. Make-up gebruiken na het verstrijken van deze periode brengt risico’s met zich mee. Vooral mascara’s en eyeliners zijn infectiegevoelig.

Cosmetica? Die gebruik ik niet zoveel!

Feit of fabel?

Fabel

Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlandse consument gemiddeld 7 cosmeticaproducten per dag gebruikt! Cosmetica is niet alleen maar make-up, maar alle producten voor de persoonlijke verzorging en hygiëne.

Er bestaat ook cosmetica zonder chemische stoffen

Feit of fabel?

Fabel

Alle stoffen bestaan uit moleculen. Dat betekent dat alle stoffen ‘chemische stoffen’ zijn. Uiteindelijk bestaat alles uit chemie, ook ons lichaam en onze omgeving. Er is geen leven zonder chemie.
Loading..
Duurzaamheid

Natuurlijke cosmetica is altijd duurzaam

Feit of fabel?

Fabel

Producten met alleen maar natuurlijke ingrediënten zijn niet vanzelfsprekend duurzaam. Hoe duurzaam een product is, hangt af van de milieu-impact in de gehele keten en niet enkel de oorsprong van de ingrediënten. Zo kunnen bepaalde synthetische ingrediënten juist heel nuttig zijn, bijvoorbeeld wanneer ze een product conserveren om de houdbaarheid ervan te verlengen.

Nagellak moet worden weggegooid bij klein chemisch afval

Feit of fabel?

Fabel

Alle cosmeticaverpakkingen kunnen gewoon bij de normale huishoudelijke afvalstromen (rest, plastic, glas, etc.). Voor goede recycling van de verpakking is het wel het beste als je de producten helemaal opgebruikt voordat je deze weggooit.
Loading..
Lifestyle

Als je je benen scheert, komen de haartjes steeds sneller en dikker weer terug

Feit of fabel?

Fabel

Bij het scheren blijft het haarzakje intact. De haargroei wordt niet beïnvloedt en je wijzigt ook niets aan de eigenschappen van het haar. Elk haartje is aan het uiteinde een beetje dunner. Met scheren verwijder je dat dunnere gedeelte van de haar en blijft enkel een stoppel achter. Hierdoor voelen je haartjes even wat dikker aan.

Huidverzorging is alleen belangrijk op mijn gezicht

Feit of fabel?

Fabel

Het is ontzettend belangrijk om je huid goed te verzorgen. Niet alleen je gezicht, maar ook je handen, romp en ledematen hebben verzorging nodig. Ook op deze plekken heeft je huid net zoveel kans om vochtverlies en beschadiging op te lopen.

Elke dag make-up gebruiken is slecht voor je huid

Feit of fabel?

Fabel

Zolang je je huid maar goed reinigt aan het eind van de dag kun je gerust iedere dag make-up op doen. Een goede huidreinigingsroutine zorgt ervoor dat je huidporiën niet verstopt raken.

Hoe vaker je je haar wast, hoe vetter het wordt

Feit of fabel?

Fabel

Het is belangrijk om je hoofdhuid te verzorgen. Op de hoofdhuid zitten talgkliertjes. Talg beschermt je hoofdhuid, maar er kan ook viezigheid in ophopen waardoor het gaat irriteren. Shampoo zorgt er enkel voor dat oud talg wordt weggehaald. Je hoofdhuid gaat dan weer nieuw talg aanmaken. Je haar wordt dus niet vetter van vaker wassen.
Loading..
Zon

Met een hoge beschermingsfactor kan je niet bruin worden

Feit of fabel?

Fabel

Geen enkele zonnebrand blokkeert 100% van de uv-straling van de zon. Dit betekent dat je met iedere zonnebrand bruin kunt worden, ongeacht de hoogte van de SPF. Zonnebrand smeren zorgt ervoor dat de huid minder snel verbrand, en dus dat de zon minder schadelijk is voor je huid.

Je wordt niet bruin als je zonnebrandcrème ophebt

Feit of fabel?

Fabel

Ook mét een SPF zonnebrand kun je nog steeds een donkerdere teint krijgen. Zonnebrandcrème zorgt ervoor dat je langer in de zon kan zitten zonder te verbranden. Het is heel belangrijk om je huid te beschermen tegen zonverbranding! Zonverbranding leidt namelijk tot versnelde huidveroudering en een verhoogde kans op huidkanker.

Met parfum mag ik niet de zon in

Feit of fabel?

Feit

In combinatie met zon kunnen parfums een allergische reactie veroorzaken. Iedere huid is uniek en het kan zo zijn dat jouw huid gevoelig is voor een bepaalde stof in parfums. In combinatie met uv-stralen komt dit tot uiting. Deze reactie treedt meestal 24-48 uur later op. Als tussenoplossing kun je parfum op je kleding of in je haar sprayen.

Als de zon niet schijnt, hoef je geen zonnebrand met SPF te gebruiken

Feit of fabel?

Fabel

Ook door de bewolking heen kunnen uv-stralen de huid bereiken. De zonkracht is weliswaar iets minder (ongeveer 80% van de uv-stralen komt door het wolkendek heen), maar het kan nog steeds schade aan de huid zeker toebrengen!
Loading..
Niet gevonden wat je zocht?

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we helpen je graag verder! Vul het onderstaande contact formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.