Belang van cosmetica

Ontdek de kracht van cosmetica

en persoonlijke verzorging.

Iedereen gebruikt dagelijks meerdere producten voor de persoonlijke verzorging, ongeacht sekse, leeftijd, huidskleur, religie of achtergrond. Denk maar eens aan het poetsen van tanden of het wassen van handen. Al van jongs af aan gebruiken we cosmetica en dat blijven we ons hele leven doen. Een gemiddeld persoon gebruikt zeker zeven cosmeticaproducten per dag.

De rol van cosmetica

Als baby maken we kennis met de eerste cosmeticaproducten, zoals talkpoeder, babydoekjes en babyshampoo. Ook als we ouder worden, zijn er speciale producten voor kinderen, peuters en tieners op de markt. Zonnecosmetica, tandpasta en anti-acne cosmetica zijn hier een goed voorbeeld van. We worden opgevoed met cosmeticaproducten in ons leven. Maar waarom zijn deze producten nu zo belangrijk?

Persoonlijke hygiëne en gezondheid

Cosmeticaproducten spelen een belangrijke rol bij onze persoonlijke hygiëne en gezondheid.

Zo helpen zonnecosmetica de huid te beschermen tegen de zon en haar schadelijke gevolgen. Met douchegel zorgen we ervoor dat bacteriën geen kans krijgen verder te groeien en eventuele schade aan te richten. Scheerschuim zorgt ervoor dat de huid niet beschadigd wordt door het scheermesje en sommige deodoranten maken weer dat huidbacteriën minder snel groeien en verkleinen de kans dat we naar zweet ruiken. 

 

Andere voorbeelden van cosmetica, die bijdragen aan de hygiëne en daarom onze gezondheid bevorderen, zijn:

Het is belangrijk om regelmatig de handen te wassen. Dit kan besmetting met bacteriën en virussen, en daardoor ook mogelijk ziekte, voorkomen. Regelmatig en goed handen wassen is zelfs de belangrijkste manier om verspreiding van het griepvirus te voorkomen. Zeker in een periode waarin een epidemie/pandemie zich in Nederland in groeiende mate manifesteert, is het raadzaam om regelmatig je handen te wassen.

 

Door regelmatig je handen te wassen met water en zeep verklein je de kans dat jij of iemand in je omgeving ziek wordt.

 

Nationaal en internationaal zijn wetenschappers het erover eens dat fluoride in tandpasta de grootste bijdrage heeft geleverd aan de enorme verbetering van de mondgezondheid in de afgelopen 30 jaar. Sinds fluoride aan tandpasta is toegevoegd komen cariës aan de tanden veel minder voor dan voorheen. Fluoride heeft een remmende werking bij de processen die tandbederf veroorzaken. Fluoride kan niet alleen de vorming van cariës voorkomen. Het helpt ook beginnende gaatjes te herstellen.

 

Naast het gebruik van tandpasta kan het verstandig zijn om te spoelen met mondwater. Mondwater is een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen ontstoken tandvlees, tandplak en gaatjes. Met mondwater spoel je de hele mond schoon en kun je slechte adem voorkomen.

Mentale gezondheid

Persoonlijke verzorging is ook belangrijk voor de mentale gezondheid. Cosmetica gaat verder dan alleen het uiterlijk; het is een krachtig hulpmiddel om zelfvertrouwen te vergroten en persoonlijke expressie te benadrukken. Of het nu gaat om het camoufleren van kleine onzekerheden, het accentueren van sterke punten, het gebruik van deodorant voor onbezorgd dansplezier, mondverzorging voor een fris gevoel, het experimenteren met haarkleur of het aanpakken van veranderingen door bijvoorbeeld ziektes zoals kanker.

 

Cosmetica speelt een cruciale rol in het ontdekken en benadrukken van individuele schoonheid en zelfvertrouwen. Het belang van cosmetica in het dagelijkse leven wordt vaak onderschat.

 

Wil je meer weten over het gebruik en belang van cosmetica? Bekijk dan deze studie van Cosmetics Europe of lees meer op de website van de Nederlandse Cosmetica Vereniging.

Zit je toch nog met vragen?