Veilig gebruik bij

Persoonlijke verzorging is belangrijk voor iedereen, 

lees hier hoe dit veilig kan in elke situatie…

Iedereen merkt af en toe wel eens een klein plekje of een kleine verandering op in de huid. Maar als je een lichamelijke reactie opmerkt waarover je je zorgen maakt, is het best te laten onderzoeken of er sprake is van irritatie of allergie.

Allergie of irritatie?

Een huidarts, ook wel een dermatoloog genoemd, kan deze reactie testen. Als je bezorgd bent, kan je huisarts je doorverwijzen naar een dermatoloog.

 

Irritatie en allergie zijn twee verschillende fenomenen, ondanks dat de symptomen bijna identiek lijken. Iedereen kan last krijgen van irritatie, terwijl een allergische reactie alleen optreedt bij personen die daar aanleg voor hebben.

Irritatie

Irritatie manifesteert zich als een prikkelend of branderig gevoel van de huid dat vrijwel direct optreedt na het aanbrengen van een product. Deze irritatie kan ontstaan door herhaaldelijk contact van de huid met specifieke prikkels of door blootstelling aan een uiterst prikkelende stof. Hierdoor raakt de huid beschadigd en heeft ze onvoldoende tijd om volledig te herstellen.

 

Roodheid, een branderig gevoel en huidschilfering zijn de meest voorkomende tekenen van huidirritatie. Een kenmerkend aspect van irritatie is dat de reactie doorgaans snel afneemt zodra men stopt met het gebruik van het product dat de irritatie veroorzaakte.

Allergie

Allergie is een reactie van het afweersysteem op een normaal gesproken onschadelijke stof van buiten het lichaam. Het kan leiden tot jeukende huid en in ernstige gevallen allergisch eczeem. Er zijn geen aangeboren allergieën, omdat het immuunsysteem eerst moet “leren” hoe het op allergenen moet reageren. Dit proces, bekend als sensibilisering, blijft vaak onopgemerkt. De allergische reactie treedt pas op bij een volgende herkenning van dit allergeen.

 

Verdenk je bepaalde cosmetica-ingrediënten van het veroorzaken van allergische reacties, dan zijn conserveermiddelen en parfum vaak de boosdoeners. Alleen een dermatoloog kan bevestigen of en waarvoor je allergisch bent, meestal via een plakproef. 

Ik heb een bevestigde allergie, wat nu?

Als je allergisch bent, is het belangrijk te weten welke ingrediënten je moet vermijden. Het is daarom handig als de samenstelling van elk cosmeticaproduct op het etiket vermeld staat.

 

De Nederlandse Cosmetica Vereniging biedt een gratis Allergiehulp-service voor mensen met allergieën. Deze service geeft toegang tot ingrediëntnamen op productetiketten, inclusief uitleg over hun functie. Gebaseerd op dermatologische gegevens kan de patiënt zelf bepalen welke producten geschikt zijn. Je kan ook bij de consumentenservice van cosmeticabedrijven navragen of hun producten allergenen bevatten.

Parfumallergie

Mensen met een parfumallergie verdragen bepaalde geurstoffen niet. Voorheen moest je daarom producten zonder parfum gebruiken. Tegenwoordig staan ook de namen van 26 geurstoffen apart vermeld op het etiket, waardoor je met een parfumallergie uit een breder scala aan producten kunt kiezen.

 

Als je denkt dat je een parfumallergie hebt, kun je via de huisarts een doorverwijzing naar een dermatoloog krijgen. Alleen een dermatoloog kan bepalen voor welke stoffen je allergisch bent en of deze in cosmetica voorkomen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om parfumvrije producten te gebruiken.

Dermatologisch getest

Op sommige cosmeticaproducten staat ‘dermatologisch getest’, wat betekent dat de fabrikant het product heeft getest op vrijwilligers, mogelijk onder begeleiding van een dermatoloog. Deze tests verschaffen de fabrikant informatie over de kans op overgevoeligheidsreacties en de verdraagzaamheid van het product door verschillende huidtypen.

 

Het feit dat een product dermatologisch is getest, biedt echter geen garantie dat het geen overgevoeligheidsreactie zal veroorzaken. Individuele reacties kunnen variëren, en factoren zoals genetische aanleg, het gebruik van andere producten en externe factoren zoals klimaat en beroep spelen hierbij een rol.

Cosmetica is veilig voor iedereen, inclusief zwangere vrouwen!

 

De veiligheidsbeoordeling houdt rekening met verschillende groepen, zoals kinderen, ouderen, zwakkere mensen en natuurlijk ook zwangere vrouwen.  Als een product niet geschikt is tijdens de zwangerschap, wordt dit uitdrukkelijk aangegeven op het etiket.

Wees toch voorzichtig

Het kan gebeuren dat de huid anders reageert op cosmeticaproducten onder invloed van zwangerschapshormonen. Wees dus voorzichtig met ingrediënten zoals vitamine A (retinol), hoge concentraties glycolzuur en salicylzuur tijdens de zwangerschap, omdat deze de huid gevoeliger kunnen maken voor UV-licht, wat huidverkleuringen en pigmentvlekken kan veroorzaken.

 

Tijdens het tweede en derde trimester van de zwangerschap kunnen pigmentvlekken, ook wel ‘zwangerschapsmasker’ genoemd, ontstaan. Om dit te voorkomen, is het raadzaam de zon zoveel mogelijk te vermijden en altijd een dagcrème met een hoge beschermingsfactor (SPF) te gebruiken.

Cosmetica is veilig te gebruiken voor iedereen, inclusief mensen die kankerbehandelingen ondergaan of hebben gehad. De veiligheidsbeoordeling houdt rekening met diverse groepen, waaronder kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Kan ik nog cosmetica gebruiken?

De behandeling van kanker beïnvloed je hele lichaam. Deze veranderingen zijn vaak moeilijk te navigeren. Ook het gebruik van persoonlijke verzorging kan veranderen. Cosmeticaproducten zoals tandpasta, handzeep en zonnebrandcrèmes zijn essentieel voor onze dagelijkse verzorging en gezondheid. Maar mag je tijdens en na de behandeling nog je normale cosmeticaproducten gebruiken? 

 

Chemotherapie en bestraling kunnen de huid beïnvloeden, vooral op bestraalde plekken en de locatie waar de straling het lichaam verlaat. Je huid kan droog en schilferig of juist vet worden. Je huid kan opgezet of juist dunner lijken en er rood of vlekkerig uit gaan zien. Je huid kan gevoeliger zijn voor infecties of gemakkelijk gaan bloeden. Ook de gezondheid van je mond en gebit kan verslechteren als gevolg van ziekte of behandeling. Mogelijk ervaar je een pijnlijke mond of word je gevoeliger voor bloedingen en infecties.

 

Extra zorg kan nodig zijn tijdens en/of na de behandeling. De afdeling radiotherapie of de behandelende arts kan je daarbij helpen. Informeer welke bijwerkingen je kunt verwachten en hoe je daar het beste mee om kunt gaan. 

Jezelf terug herkennen

In sommige gevallen ondergaan mensen die strijden tegen kanker zulke ingrijpende veranderingen door de behandeling dat ze zichzelf niet langer herkennen in de spiegel.

 

Je zou je kunnen afvragen waarom het uiterlijk zo’n prioriteit zou moeten hebben tijdens het gevecht tegen kanker. Maar stel je eens voor dat je ‘s ochtends ontwaakt en de persoon die je in de spiegel ziet, vreemd en onbekend lijkt. Dat kan emotioneel zeer belastend zijn. Ervaringen van patiënten en wetenschappelijk onderzoek bevestigen echter dat uiterlijk welzijn van cruciaal belang is voor het innerlijk welzijn van kankerpatiënten.

 

Stichting Look Good Feel Better zet zich specifiek in om een positieve rol te spelen in het ziekteproces van mensen die met kanker te maken hebben. Het doel is om even niet bezig te zijn met ziek zijn, maar om zichzelf beter te voelen.

 

Teams van beauty professionals bieden workshops aan, zowel in ziekenhuizen door het hele land als online. Daarnaast voorziet Look Good Feel Better mensen met kanker, familieleden en professionals van informatie en advies over (het belang van) uiterlijke verzorging bij kanker.

 

Voor tips en adviezen over persoonlijke verzorging tijdens of na kankerbehandeling, kun je terecht op de website van de stichting Look Good Feel Better.

Eczeem is een ontstekingsaandoening van de huid die rode, schilferige plekken en ernstige jeuk veroorzaakt.

Behandeling

Er zijn twee veelvoorkomende vormen van eczeem: constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd, en contacteczeem. Constitutioneel eczeem is een chronische ontstekingsziekte van de huid die jeuk, roodheid en schilfering veroorzaakt. Contacteczeem ontstaat wanneer de huid in aanraking komt met specifieke stoffen die allergische reacties teweegbrengen, waarbij de eczeemplekken zich vormen op de plek waar de stof de huid raakt.

Lees hier meer over allergie.

 

Ongeacht of je eczeem actief is of niet, is het aan te raden ‘s ochtends en ‘s avonds de huid in te smeren met een barrièreherstellende crème. Een vette crème of zalf kan worden voorgeschreven door de behandelend arts of dermatoloog, maar deze zijn ook zonder recept verkrijgbaar op advies van de apotheek. Alternatief kun je kiezen voor een hydraterende crème, maar let erop dat je een ongeparfumeerd product kiest.

 

Gebruik daarnaast een douche-olie (geen normale zeep) en een milde shampoo, en vermijd te lang, te vaak of te warm douchen. In de zomer is voorzichtigheid geboden: blijf in de schaduw, draag beschermende kleding, een pet of hoed, en gebruik zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (SPF).

Zit je toch nog met vragen?

Ondersteund door...

cropped-LGFB-logo-meer-vertrouwen-bij-kanker_kln