Hoe worden producten gemaakt?

De kunst en wetenschap achter de creatie van cosmeticaproducten.

Als we aan cosmeticaproducten denken, denken we in de eerste plaats aan de behoefte om onszelf te verzorgen, er op ons best uit te zien en het plezier om een nieuw product uit te proberen dat bij ons past. De meeste mensen gebruiken dagelijks diverse cosmeticaproducten, zonder daar echt bij stil te staan.

De wetenschap aan de basis van de producten

Er kan wel vijf jaar nodig zijn om één nieuw product op de markt te brengen! Zelfs met een tiental senior wetenschappers die eraan werken, elk ondersteund door hun eigen team van wetenschappers. 

Sommigen werken aan het kiezen van de juiste grondstoffen, anderen aan de formulering van de producten en weer anderen aan de beoordeling van de veiligheid en doeltreffendheid.

8 stappen tot een nieuw cosmeticaproduct

Ideeën voor nieuwe producten komen voort uit het inspelen op de behoefte van de consument, de wetenschappelijke vooruitgang en de verduurzaming van de industrie.

Productontwerpers nemen het idee voor een nieuw product en vertalen dit naar een formule. Hierbij houden ze rekening met de behoefte en veiligheid van de consument, bestaande wetgeving en duurzaamheid van het product.

Productveiligheid heeft de hoogste prioriteit. De veiligheid van een product wordt bepaald door de ingrediënten  (dosis en blootstelling), de uiteindelijke formule en de verpakking.

De beoordeling van het product. Hier wordt de effectiviteit getest. Dit is belangrijk om te weten zodat het product de beloftes en verwachtingen waarmaakt.

Microbiologische tests wijzen uit welke manier van conserveren geschikt is. Dit is belangrijk om de houdbaarheid van het product te garanderen en de groei van schimmels en bacteriën te voorkomen.

Stabiliteit van het product is van groot belang. Om er zeker van te zijn dat het product en de verpakking goed samenwerken bij langdurig bewaren. Maar ook om ervoor te zorgen dat het product niet van geur of kleur zal veranderen bij het bewaren in een warme of koude omgeving, bijvoorbeeld je badkamerkastje. Hiervoor worden stabiliteitstesten bij een veelvoud van omstandigheden (donker/licht, verschillende temperaturen etc.) uitgevoerd.

Inkoop van materialen om het product op grote schaal te produceren. Dit zijn bijvoorbeeld ingrediënten en verpakkingsmaterialen.

De productie wordt opgestart! Maar, men moet zeker weten dat de kwaliteit van het product gewaarborgd kan worden. Zo kan men garanderen dat de producten consistent zijn waar ze ook geproduceerd worden. Net zoals bij de productie van medicijnen is het daarom verplicht om cosmetica onder Good Manufacturing Practices (letterlijk vertaald: goede wijze van produceren) of GMP te produceren. Dit is een kwaliteitsborgingssysteem met strenge eisen waaraan de producent moet voldoen. Tijdens de productie worden alle grondstoffen, tussenproducten en eindproduct gecontroleerd en wordt het proces precies bijgehouden.

Opslag en verkoop. De producten worden geleverd aan de drogist, supermarkt, parfumerie en nog veel meer winkels waar ze klaar zijn voor verkoop aan jou…. de consument!

Zoals je ziet is bij de ontwikkeling van concept tot eindproduct, de expertise en kennis van vele wetenschappers met verschillende achtergronden noodzakelijk. Cosmeticaproducten maken is een zeer wetenschappelijk en moeilijk proces waar ervaren wetenschappers jaren over kunnen doen. Daarom raden wij aan om jezelf goed te informeren voor je eigen cosmetica maakt!

Zelfs een enkel parfum kan duizenden ingrediënten bevatten, geen verrassing als je bedenkt dat de menselijke neus meer dan 10.000 verschillende geurmoleculen kan onderscheiden!

De productie en verkoop van cosmetica in Europa zijn sterk gereguleerd door wetgeving, ontworpen om de veiligheid en kwaliteit van deze producten te waarborgen. Deze wetgeving omvat onder andere ingrediëntenlijsten, etiketteringseisen, veiligheidstests en productievoorschriften. Als consument kun je dus met vertrouwen gebruikmaken van cosmetica die op de markt zijn gebracht!

De cosmetica-industrie

Van begin tot eind – van ruwe ingrediënten tot afgewerkte producten – vereist de levenscyclus van een cosmetica of verzorgingsproduct enorme hoeveelheden kennis en werk van ongelooflijk veel mensen. Het maken van producten op nationale of zelfs wereldwijde schaal is een uitdagend proces en kan een hele carrière zijn voor duizenden mensen.

 

Wil je graag meer weten over de cosmetica-industrie en de werkgelegenheid? Neem dan een kijkje op de website van de Nederlandse Cosmetica Vereniging

Zit je toch nog met vragen?