Verstandig in de zon

Hoe bescherm je jezelf goed in de zon?

Het gevoel van de zon op je huid, het felle licht en de warmte hebben hun aantrekkingskracht. Maar hoe gaan we hier verstandig mee om?

Schade door de zon

De zon is onze primaire bron van vitamine D, cruciaal voor gezonde botten en spieren. De zon is jammer genoeg ook de voornaamste trigger voor huidkanker. Langdurige blootstelling aan uv-straling kan het DNA beschadigen en kanker veroorzaken.

 

Wetenschappers hebben vastgesteld dat elke huidverbranding het risico op een melanoom verhoogt, ongeacht de leeftijd waarop het plaatsvindt. Het vermijden van verbranding is dus op elke leeftijd raadzaam. Daarnaast is meer dan 80% van de zichtbare tekenen van huidveroudering, zoals rimpels, pigmentvlekken en verlies van huidelasticiteit, toe te schrijven aan uv-straling

Verstandig in de zon

In de zomer denken velen aan zonbescherming, maar het is cruciaal om in maart en april, wanneer de zon even krachtig schijnt als in augustus, bewust te zijn van bescherming. Dit seizoen is bijzonder riskant omdat de bleke winterhuid nog geen natuurlijke bescherming heeft ontwikkeld. Vergeet je dus niet in te smeren, ookal is het nog koud buiten. 

 

De meeste mensen weten ondertussen dat het belangrijk is om anti-zonnebrandmiddel met een hoge SPF te gebruiken, maar velen gebruiken te weinig product, wat resulteert in een lagere beschermingsfactor dan vermeld op de verpakking. Het wordt aangeraden om minimaal 7 theelepels zonnebrandcrème te gebruiken en dit goed te laten drogen voor optimale bescherming. Vergeet ook niet je zonnebrandcrème opnieuw aan te brengen om de 2-3 uur.  Zelfs als je bruin bent, is bescherming nog steeds noodzakelijk!

 

Zoek ook regelmatig de schaduw op bij het zonnebaden, want zelfs in de schaduw kun je verbranden. Uv-straling dringt door parasols en kleding heen. Na blootstelling is aftersun belangrijk om de huid te hydrateren. Het kan je ook helpen om een langdurige bruine teint te behouden.

Zit je toch nog met vragen?