Zijn cosmeticaproducten veilig?

Hoe zorgt de cosmetica-industrie ervoor dat elk product veilig is voor jouw gebruik?

Cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten die verkrijgbaar zijn in winkels of Europese webshops, zijn veilig. Dit komt doordat deze producten binnen de Europese Unie (EU) strikt worden gereguleerd en gecontroleerd, met de nadruk op veiligheid.

Cosmeticaverordening

In Nederland en de rest van Europa waarborgt de Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) de veiligheid van cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten. Deze verordening stelt als primaire eis dat deze producten de gezondheid van de mens niet mogen schaden onder normale gebruiksvoorwaarden. De producent/merkhouder of importeur draagt de verantwoordelijkheid om aan deze eisen te voldoen en moet kunnen aantonen dat het product veilig is. De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) houdt streng toezicht in Nederland om te verzekeren dat bedrijven zich aan deze regels houden.

Voor elk cosmeticaproduct geldt dat het uitvoerig wordt beoordeeld op veiligheid voordat het op de markt wordt gebracht. Om de veiligheid te bepalen, voert de fabrikant een risicobeoordeling uit, waarbij een erkende veiligheidsbeoordelaar het risico beoordeelt van het gebruik van een product dat mogelijk gevaarlijke stoffen bevat.

 

Hierbij wordt niet alleen gekeken naar het gevaar van de stof in zuivere en geconcentreerde vorm, maar ook naar de eigenschappen van de stof in combinatie met de blootstelling eraan. Blootstelling verwijst naar de duur, frequentie en mate van contact met de stof. Sommige potentieel gevaarlijke stoffen kunnen veilig worden toegepast in zuivere en geconcentreerde vorm, omdat ze geen risico vormen door de (lage) concentratie en de juiste toepassingswijze.

 

Bijvoorbeeld: iedereen is zich bewust dat alcohol in principe een giftige stof is en dat overmatige consumptie negatieve gevolgen kan hebben. Veel cosmetische producten, zoals parfum, bevatten alcohol. Het is echter onwaarschijnlijk dat je het hele flesje parfum in één keer op je huid zou sprayen. Bovendien verdampt alcohol zeer snel en kan slechts een minimale hoeveelheid alcohol door de huid worden geabsorbeerd. Al met al is de uiteindelijke blootstelling aan deze potentieel gevaarlijke stof minimaal, waardoor het product veilig in gebruik is. Als je het aanbrengen van parfum op de huid vergelijkt met het drinken van een enkel glas wijn, resulteert het drinken van het glas wijn in een grotere blootstelling aan alcohol.

Fabrikanten buiten de EU zijn mogelijk niet volledig op de hoogte van de regelgeving binnen de EU en besteden in sommige gevallen minder aandacht aan productveiligheid.

 

De NVWA waarschuwt consumenten voor mogelijke risico’s bij het bestellen van producten bij webshops buiten de EU, aangezien er beperkt zicht is op de kwaliteit zonder controle van de NVWA.

 

In 2020 heeft de Consumentenbond onderzoek gedaan naar de veiligheid van producten van buiten de EU, waarbij 66 procent van de onderzochte producten (niet alleen cosmetica) als onveilig voor verkoop in Nederland werd bevonden. De Consumentenbond adviseert daarom om geen kleding, sieraden, cosmetica, speelgoed of elektrische apparaten te kopen via platforms buiten de EU.

 

Als je toch graag een trendy product uit het buitenland wilt kopen, wordt aanbevolen eerst te controleren of het product verkrijgbaar is via een betrouwbare winkel binnen de EU.

Hoe herken ik een EU- product?

Controleer of er een EU-contactadres vermeld staat, aangezien het verplicht is om het adres van de verantwoordelijke voor het op de markt brengen van het product op het etiket te plaatsen. Deze verantwoordelijke partij draagt tevens de verantwoordelijkheid voor de naleving van veiligheidseisen. Op het etiket zijn vaak meerdere adressen te vinden, waaronder een Nederlands adres dat doorgaans verwijst naar de klantenservice van het cosmeticabedrijf. Daarnaast wordt vaak een onderstreept adres vermeld, specifiek bedoeld voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en moet zich binnen de EU bevinden. Dit adres stelt de NVWA in staat om het veiligheidsdossier in te zien.

Zit je toch nog met vragen?