FAQ

Snel antwoord vinden op je vraag? Lees hier meer!

Welkom bij onze cosmetica-Q&A! Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen van zowel consumenten als journalisten over alles wat met cosmetica te maken heeft.

 

Blader door de onderwerpen of voer gewoon jouw zoekterm in de bovenstaande balk in.

Geen antwoord op je vraag gevonden?
Categorieën

(anti-)Zonnebrandmiddelen beschermen tegen schadelijke uv-straling. De zon straalt uv-licht uit. Dat licht kunnen we niet met het blote oog zien. Uv-licht zorgt ervoor dat je bruin wordt en dat je voldoende vitamine D aanmaakt. Vitamine D is goed voor onze tanden, botten, spieren en ons afweersysteem. Maar, langdurige blootstelling aan uv-licht zorgt ook voor verbranding. Bovendien draagt het bij aan huidveroudering omdat uv-licht schade toebrengt aan onze huidcellen. Hoe vaker en hoe ernstiger je je huid verbrandt, hoe meer je huid onherstelbaar beschadigd raakt. In het ergste geval kan dit leiden tot huidkanker. Vooral mensen met een lichte huidskleur (39% van de Nederlanders) zijn gevoelig voor verbranding en lopen daardoor een verhoogd risico om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. 

Elk jaar krijgen ruim 55.000 Nederlanders het bericht dat ze huidkanker hebben. Meer dan 700 mensen overlijden per jaar aan een melanoom. Deze getallen nemen alleen maar toe doordat we steeds vaker op zonvakanties gaan.  

Door je goed in te smeren verminder je de blootstelling aan uv-licht en daardoor dus ook de schadelijke effecten ervan en het risico op huidkanker. 

Anti-zonnebrandproducten bevatten uv-filters waardoor minder uv-straling de huid bereikt. Uv-licht bestaat uit twee soorten, namelijk uv-A (verantwoordelijk voor huidveroudering) en uv-B (de boosdoener bij verbranding). Bij het risico op huidkanker spelen zowel uv-A als uv-B-straling een rol. Het is daarom belangrijk dat anti-zonnebrandproducten beschermen tegen beide soorten straling. 

Voor een goede bescherming tegen de zon is het belangrijk voldoende anti-zonnebrandcrème te gebruiken en jezelf regelmatig in te smeren. Je moet je zeker opnieuw insmeren na zwemmen, afdrogen en bij veel zweten, maar eigenlijk is om de 2 uur sowieso aan te raden. Er bestaan ook zonnebrandmiddelen die waterproof zijn. Deze blijven na het zwemmen beter op je huid zitten.  

Goed smeren betekent veel en dik smeren, niet spaarzaam smeren. Eigenlijk zou je zo dik moeten smeren als de laag pindakaas die je op je boterham smeert (stichting KWF adviseert minimaal 7 theelepels per smeerbeurt). Doe dit dan ook het liefst 30 minuten voordat je de zon ingaat, zodat de crème goed is ingetrokken. 

De mate van uv-B bescherming wordt aangegeven op het product door de SPF, de Sun Protection Factor. De SPF is een getal dat aangeeft hoeveel langer je in de zon kan blijven zonder te verbranden: als je normaal gesproken na 10 minuten zou verbranden, zou je met factor 30 pas na 30×10 = 300 minuten verbranden. Of een product ook bescherming biedt tegen uv-A-straling is terug te vinden door een uv-A symbooltje op de verpakking van het product. 

De houdbaarheid van jouw geopende zonneproduct vind je terug op de verpakking als een symbool van een geopend potje gevolgd door een getal en de letter M (12M, bijvoorbeeld, betekent dat het product optimaal te gebruiken is tot 12 maanden na opening). Wanneer je zonnebrandmiddel te warm is geworden of te lang in de volle zon heeft gestaan, kan het product minder stabiel zijn geworden en zijn werking gedeeltelijk verliezen. 

loading
Geen antwoord op je vraag gevonden?
Tab Item Content
Tab Item Content
Tab Item Content

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we helpen je graag verder! Vul het onderstaande contact formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.