Feit en Fabel

Feiten onthuld, fabels ontkracht: Ontdek de waarheid over persoonlijke verzorging!

Hier leest u onze antwoorden op veel gestelde vragen van consumenten en journalisten over cosmetica. U kunt per onderwerp de vraag kiezen die u interesseert.

U kunt tussen de onderwerpen kijken, of ervoor kiezen uw zoekterm in de balk hierboven in te vullen.

Niet gevonden wat je zocht?
Cosmetica

Cosmetica die wordt verkocht in Nederland is getest op dieren

Feit of fabel?

Fabel

Sinds 2013 wordt er geen enkel cosmeticaproduct verkocht binnen de Europese Unie waarvoor dierproeven zijn uitgevoerd op het product of de ingrediënten om te voldoen aan de Europese wet- en regelgeving.

Make-up met anderen delen is slecht voor je huid

Feit of fabel?

Feit

Het delen van make-up met anderen kun je beter niet doen. Dit zorgt er namelijk voor dat de bacteriën van een ander over op jouw eigen huid belanden. Dit kan ervoor zorgen dat jij bijvoorbeeld puistjes krijgt of je huid geïrriteerd raakt. Zeker met producten die rondom de ogen gebruikt worden moet je oppassen. Het delen van oogmake-up kan een ooginfectie veroorzaken.

Droogshampoo gebruiken is slecht voor je haar

Feit of fabel?

Fabel

Droogshampoo is niet schadelijk voor je haar, maar je kunt het misschien beter niet iedere dag gebruiken. Droogshampoo absorbeert namelijk de natuurlijke talg op je hoofdhuid. Bij overmatig gebruik wordt te veel van deze talg weggenomen wat voor irritatie kan zorgen. Een keer tussen haarwasbeurten door droogshampoo gebruiken kan helemaal geen kwaad!

Make-up kan je zo lang als je wilt bewaren, zonder houdbaarheidsdatum

Feit of fabel?

Fabel

Op make-upproducten is een symbool terug te vinden, een potje met een open deksel, dat aangeeft hoelang het product goed blijft nadat het geopend is. Staat er in het open potje bijvoorbeeld de cijfer-letter combinatie 6M? Dan blijft het product tot 6 maanden na openen goed. Make-up gebruiken na het verstrijken van deze periode brengt risico’s met zich mee. Vooral mascara’s en eyeliners zijn infectiegevoelig.
Loading..
Duurzaamheid

Natuurlijke cosmetica is altijd duurzaam

Feit of fabel?

Fabel

Producten met alleen maar natuurlijke ingrediënten zijn niet vanzelfsprekend duurzaam. Hoe duurzaam een product is, hangt af van de milieu-impact in de gehele keten en niet enkel de oorsprong van de ingrediënten. Zo kunnen bepaalde synthetische ingrediënten juist heel nuttig zijn, bijvoorbeeld wanneer ze een product conserveren om de houdbaarheid ervan te verlengen.

Nagellak moet worden weggegooid bij klein chemisch afval

Feit of fabel?

Fabel

Alle cosmeticaverpakkingen kunnen gewoon bij de normale huishoudelijke afvalstromen (rest, plastic, glas, etc.). Voor goede recycling van de verpakking is het wel het beste als je de producten helemaal opgebruikt voordat je deze weggooit.
Loading..
Lifestyle

Als je je benen scheert, komen de haartjes steeds sneller en dikker weer terug

Feit of fabel?

Fabel

Bij het scheren blijft het haarzakje intact. De haargroei wordt niet beïnvloedt en je wijzigt ook niets aan de eigenschappen van het haar. Elk haartje is aan het uiteinde een beetje dunner. Met scheren verwijder je dat dunnere gedeelte van de haar en blijft enkel een stoppel achter. Hierdoor voelen je haartjes even wat dikker aan.

Huidverzorging is alleen belangrijk op mijn gezicht

Feit of fabel?

Fabel

Het is ontzettend belangrijk om je huid goed te verzorgen. Niet alleen je gezicht, maar ook je handen, romp en ledematen hebben verzorging nodig. Ook op deze plekken heeft je huid net zoveel kans om vochtverlies en beschadiging op te lopen.

De kapper kan beter mijn haar verven

Feit of fabel?

Feit

Voor het beste resultaat ga je het beste naar een kapper toe. De kwaliteit van professionele haarkleuring bij de kapper is aanzienlijk beter. Vind je het een keer leuk om zelf te proberen? Dan liggen er genoeg producten in de drogisterij. Deze zijn soms uitwasbaar waardoor het geen permanente kleuring is. Lees altijd eerst de instructies voordat je begint!

Je moet nooit tandpasta op je puistjes smeren

Feit of fabel?

Feit

Tandpasta droogt inderdaad je puistjes uit, maar de huid eromheen droog uit. Dit veroorzaakt irritatie. Ook zit er vaak menthol in tandpasta wat kleine brandplekken kan veroorzaken. Er zijn genoeg crèmes die puistjes kunnen verhelpen. Die tandpasta kun je dus maar beter gebruiken waar hij voor bedoeld is: je tanden schrobben.
Loading..
Zon

Met parfum mag ik niet de zon in

Feit of fabel?

Feit

In combinatie met zon kunnen parfums een allergische reactie veroorzaken. Iedere huid is uniek en het kan zo zijn dat jouw huid gevoelig is voor een bepaalde stof in parfums. In combinatie met uv-stralen komt dit tot uiting. Deze reactie treedt meestal 24-48 uur later op. Als tussenoplossing kun je parfum op je kleding of in je haar sprayen.

Je wordt niet bruin als je zonnebrandcrème ophebt

Feit of fabel?

Fabel

Ook mét een SPF zonnebrand kun je nog steeds een donkerdere teint krijgen. Zonnebrandcrème zorgt ervoor dat je langer in de zon kan zitten zonder te verbranden. Het is heel belangrijk om je huid te beschermen tegen zonverbranding! Zonverbranding leidt namelijk tot versnelde huidveroudering en een verhoogde kans op huidkanker.

Als de zon niet schijnt, hoef je geen zonnebrand met SPF te gebruiken

Feit of fabel?

Fabel

Ook door de bewolking heen kunnen uv-stralen de huid bereiken. De zonkracht is weliswaar iets minder (ongeveer 80% van de uv-stralen komt door het wolkendek heen), maar het kan nog steeds schade aan de huid zeker toebrengen!

Achter glas is je huid niet beschermd tegen uv-stralen

Feit of fabel?

Feit

Ondanks dat glas UVB-stralen blokkeren en het risico op verbranding door de zon daardoor relatief klein is, laten schadelijke UVA-stralen zich niet tegenhouden door glas; maar liefst 50% van deze straling dringt erdoor.
Loading..
Niet gevonden wat je zocht?

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we helpen je graag verder! Vul het onderstaande contact formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.