Feit en Fabel

Feiten onthuld, fabels ontkracht: Ontdek de waarheid over persoonlijke verzorging!

Hier leest u onze antwoorden op veel gestelde vragen van consumenten en journalisten over cosmetica. U kunt per onderwerp de vraag kiezen die u interesseert.

U kunt tussen de onderwerpen kijken, of ervoor kiezen uw zoekterm in de balk hierboven in te vullen.

Niet gevonden wat je zocht?
Cosmetica

Een oogcrème is niets anders dan een dag- of nachtcrème

Feit of fabel?

Fabel

De huid onder je ogen is dunner en dus ook gevoeliger. Oogcrèmes zijn speciaal samengesteld voor dit type huid, hebben een lichte textuur waardoor de oogcrème zich makkelijk verdeeld en zijn mild genoeg om de ogen niet te irriteren als er per ongeluk wat crème in terechtkomt. Daarnaast voldoet een oogcrème vaak aan specifieke behoeften, zoals het verdoezelen van wallen of het optisch opvullen van fijne lijntjes.

Met alleen een reinigingsdoekje krijg je je gezicht niet goed schoon

Feit of fabel?

Feit

Hoewel reinigingsdoekjes een handige optie zijn wanneer je bijvoorbeeld op reis bent, kun je beter niet iedere dag je gezicht reinigen met een doekje. Deze doekjes zijn namelijk niet in staat om alle make-up en vuil van je gezicht te verwijderen. Dit verhoogt de kans op verstopte poriën en puistjes.

Je huid kan immuun worden voor een product

Feit of fabel?

Fabel

Je huid kan niet immuun worden voor een product. Een product kan wel zijn werkzaamheid verliezen. Let daarom altijd op de houdbaarheid en bewaar je producten het liefst op een donkere en droge plek. Ook zorgen verandering in seizoen ervoor dat je huid andere behoeftes krijgt. Ook speelt huidveroudering een rol. Daar kun je niets aan doen.

Als ik een lipstick gebruik eet ik een groot deel op

Feit of fabel?

Fabel

Op het internet gaan geruchten rond dat lipstickgebruikers in hun leven tot wel 3 kilo hiervan zouden opeten. Dat klopt niet. Gemiddeld krijg je wel iets van lipstick binnen, voornamelijk door eten en drinken. Maak je geen zorgen, wanneer je een klein beetje van de lipstick binnenkrijgt kan dit geen kwaad.
Loading..
Duurzaamheid

Nagellak moet worden weggegooid bij klein chemisch afval

Feit of fabel?

Fabel

Alle cosmeticaverpakkingen kunnen gewoon bij de normale huishoudelijke afvalstromen (rest, plastic, glas, etc.). Voor goede recycling van de verpakking is het wel het beste als je de producten helemaal opgebruikt voordat je deze weggooit.

Natuurlijke cosmetica is altijd duurzaam

Feit of fabel?

Fabel

Producten met alleen maar natuurlijke ingrediënten zijn niet vanzelfsprekend duurzaam. Hoe duurzaam een product is, hangt af van de milieu-impact in de gehele keten en niet enkel de oorsprong van de ingrediënten. Zo kunnen bepaalde synthetische ingrediënten juist heel nuttig zijn, bijvoorbeeld wanneer ze een product conserveren om de houdbaarheid ervan te verlengen.
Loading..
Lifestyle

Hoe vaker je je haar wast, hoe vetter het wordt

Feit of fabel?

Fabel

Het is belangrijk om je hoofdhuid te verzorgen. Op de hoofdhuid zitten talgkliertjes. Talg beschermt je hoofdhuid, maar er kan ook viezigheid in ophopen waardoor het gaat irriteren. Shampoo zorgt er enkel voor dat oud talg wordt weggehaald. Je hoofdhuid gaat dan weer nieuw talg aanmaken. Je haar wordt dus niet vetter van vaker wassen.

Als je je benen scheert, komen de haartjes steeds sneller en dikker weer terug

Feit of fabel?

Fabel

Bij het scheren blijft het haarzakje intact. De haargroei wordt niet beïnvloedt en je wijzigt ook niets aan de eigenschappen van het haar. Elk haartje is aan het uiteinde een beetje dunner. Met scheren verwijder je dat dunnere gedeelte van de haar en blijft enkel een stoppel achter. Hierdoor voelen je haartjes even wat dikker aan.

Huidverzorging is alleen belangrijk op mijn gezicht

Feit of fabel?

Fabel

Het is ontzettend belangrijk om je huid goed te verzorgen. Niet alleen je gezicht, maar ook je handen, romp en ledematen hebben verzorging nodig. Ook op deze plekken heeft je huid net zoveel kans om vochtverlies en beschadiging op te lopen.

Ik kan iedere dag mijn gezicht exfoliëren

Feit of fabel?

Feit

In principe kun je iedere dag je gezicht exfoliëren met een milde exfoliant. Lees hiervoor de instructies bij het product. Het beste is om je huid eerst te laten wennen. Je kunt een beschadigde huid beter niet exfoliëren, bijvoorbeeld na zonverbranding of harsen. Kenmerken van overexfoliatie zijn droge plekken, strakgespannen huid, acne, roodheid en jeuk.
Loading..
Zon

Je wordt niet bruin als je zonnebrandcrème ophebt

Feit of fabel?

Fabel

Ook mét een SPF zonnebrand kun je nog steeds een donkerdere teint krijgen. Zonnebrandcrème zorgt ervoor dat je langer in de zon kan zitten zonder te verbranden. Het is heel belangrijk om je huid te beschermen tegen zonverbranding! Zonverbranding leidt namelijk tot versnelde huidveroudering en een verhoogde kans op huidkanker.

Met een hoge beschermingsfactor kan je niet bruin worden

Feit of fabel?

Fabel

Geen enkele zonnebrand blokkeert 100% van de uv-straling van de zon. Dit betekent dat je met iedere zonnebrand bruin kunt worden, ongeacht de hoogte van de SPF. Zonnebrand smeren zorgt ervoor dat de huid minder snel verbrand, en dus dat de zon minder schadelijk is voor je huid.

Als de zon niet schijnt, hoef je geen zonnebrand met SPF te gebruiken

Feit of fabel?

Fabel

Ook door de bewolking heen kunnen uv-stralen de huid bereiken. De zonkracht is weliswaar iets minder (ongeveer 80% van de uv-stralen komt door het wolkendek heen), maar het kan nog steeds schade aan de huid zeker toebrengen!

Met parfum mag ik niet de zon in

Feit of fabel?

Feit

In combinatie met zon kunnen parfums een allergische reactie veroorzaken. Iedere huid is uniek en het kan zo zijn dat jouw huid gevoelig is voor een bepaalde stof in parfums. In combinatie met uv-stralen komt dit tot uiting. Deze reactie treedt meestal 24-48 uur later op. Als tussenoplossing kun je parfum op je kleding of in je haar sprayen.
Loading..
Niet gevonden wat je zocht?

Niet gevonden wat je zocht?

Laat het ons weten en we helpen je graag verder! Vul het onderstaande contact formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.