Kan ik geloven wat er op
mijn cosmeticaproduct staat?
In de winkelschappen kom je van alles tegen, gezichtscrèmes met een anti-rimpelwerking, lipsticks met een long-lasting effect, en shampoos die het haar tot in de puntjes verzorgen. Vaak lijkt dit te mooi om waar te zijn… Kunnen we geloven wat er op onze producten staat?
Hoewel beweringen, ook wel claims genoemd, ervoor zorgen dat een product opvalt tussen andere, mag niet alles willekeurig op het etiket verschijnen. Cosmeticafabrikanten moeten zich houden aan specifieke wetten en regels die aangeven wat wel en niet is toegestaan.
Een cruciale regel is dat als er een bepaalde claim wordt gemaakt, de fabrikant ook in staat moet zijn dit te bewijzen. Als je hierin geïnteresseerd bent, kun je altijd de fabrikant raadplegen om te vragen hoe zij hun claims hebben onderbouwd.
In Nederland zijn er behoorlijk strenge regels voor reclame, opgesteld door de sector en nauwlettend gevolgd door de reclamecodecommissie. De cosmetica-industrie heeft ook haar eigen code, die geldt voor alle cosmetische producten op de Nederlandse markt.
Deze code bevat allerlei interessante details over de onderbouwing van claims, het gebruik van digitale technieken in afbeeldingen, en hoe testimonials en deskundigenverklaringen worden ingezet. Voor meer informatie kun je hier een kijkje nemen.
We hebben ze allemaal wel eens gezien op een product, de “vrij van…” claim. Wettelijk gezien mag men ingrediënten niet op een negatieve manier benadrukken. Denk hier bijvoorbeeld aan vrij van parabenen.
Maar soms wordt deze claim gebruikt om specifieke gebruikersgroepen te informeren, zoals mensen die een veganistische levensstijl volgen en ingrediënten van dierlijke oorsprong willen vermijden. Voor hen kan de claim “vrij van ingrediënten van dierlijke afkomst” relevant zijn. Bovendien kan de claim “vrij van parfum” waardevol zijn voor mensen met allergieën of een gevoelige huid, waardoor ze weloverwogen keuzes kunnen maken bij het selecteren van producten.
Voor cosmetica heeft de Europese Commissie strenge criteria opgesteld. Deze criteria, zoals wetenschappelijke onderbouwing, moeten worden nageleefd. Volgens de Europese claimsverordening moeten claims voldoen aan een aantal gemeenschappelijke criteria zoals naleving van wettelijke eisen, juistheid, voldoende bewijsmateriaal, eerlijkheid, billijkheid en weloverwogen beslissingen met kennis van zaken.
Meer over claims en de Europese regels? Kijk dan hier.
Jouw betrouwbare bron voor eenvoudige en wetenschappelijk onderbouwde informatie over persoonlijke verzorging!
© MijnCosmetica