Wat is cosmetica?

Ontdek de essentie van cosmetica:

van persoonlijke verzorging tot zelfexpressie.

Cosmetica is een term die iedereen al eens heeft gehoord. Maar wat betekent het nu eigenlijk?

 

Cosmetica zijn producten voor onze persoonlijke verzorging. Veel mensen denken daarbij direct aan make-up en parfum, maar ook tandpasta, zeep, shampoo en deodorant vallen in deze categorie. Het gaat dus niet enkel om schoonheidsartikelen maar ook om noodzakelijke producten voor onze dagelijkse hygiëne en verzorging. Het belang om onszelf schoon en beschermd te houden en om te kunnen kiezen hoe we ons aan anderen voorstellen, mag niet worden onderschat.

Wat is een cosmeticaproduct nu precies?

Een cosmeticaproduct is een mengsel van verschillende ingrediënten dat met zorg wordt samengesteld om te gebruiken voor persoonlijke verzorging. Vaak gaat hieraan jaren van research vooraf. Bij de ontwikkeling staat voor de fabrikant altijd de veiligheid voor mens en milieu voorop. Dit is ook wettelijk zo geregeld. Met het woord cosmetica wordt bedoeld: alle producten die het lichaam verfraaien, verfrissen, beschermen, reinigen, verzorgen, van een prettige geur voorzien of lichaamsgeuren corrigeren

De wettelijke definitie van cosmetica luidt:

‘’Alle stoffen en preparaten die bestemd zijn om in aanraking te worden gebracht met de verschillende delen van het menselijk lichaamsoppervlak (opperhuid, beharing, haar, nagels, lippen en uitwendige geslachtsorganen) of met de tanden en kiezen en de mondslijmvliezen, met het uitsluitende of hoofdzakelijke oogmerk deze te reinigen, te parfumeren, het uiterlijk ervan te wijzigen of lichaamsgeuren te corrigeren of voornoemde lichaamsdelen te beschermen of in goede staat te houden.” 

Wie gebruiken cosmetica?

Man of vrouw, jong of oud, iedereen gebruikt cosmetica. Deze producten zijn niet alleen van vitaal belang voor onze persoonlijke hygiëne, maar ze hebben ook de kracht om ons een positief gevoel te geven en ons zelfvertrouwen te versterken. In onze moderne samenleving behoren cosmetische producten tot de meest gebruikte producten. Vanwege de groeiende vraag van consumenten is er een overvloed aan diverse producten ontstaan. Fabrikanten zijn voortdurend bezig met het ontwikkelen van nieuwe en innovatieve oplossingen om aan deze behoeften te voldoen. Vaak werken complete teams van wetenschappers samen om een enkel nieuw cosmetisch product te creëren.

Zit je toch nog met vragen?