Het etiket

Je cosmeticaproducten begrijpen?

Start met het etiket!

Het label van een cosmeticaproduct bevat veel informatie. Naast een beschrijving van het product en de beloofde werking, onthult het label nog meer details. Toch kan het soms lastig zijn om de betekenis van alle teksten en symbolen te begrijpen….

Ingrediënten

Cosmeticafabrikanten zijn verplicht bepaalde informatie aan consumenten te verstrekken, waaronder de gebruikte ingrediënten bij de productie.

 

Op cosmetica vind je altijd een ingrediëntenlijst. Om uniformiteit te waarborgen, worden voor cosmetische ingrediënten zogenaamde INCI-namen gebruikt.

Wist je dat de ingrediëntenlijst op volgorde van concentratie in het product staat? Ingrediënten die minder dan 1% van het product uitmaken, worden willekeurig genoemd.

Cosmetica-ingrediënten zijn dus herkenbaar omdat ze altijd op dezelfde manier op het etiket staan, wat handig is voor mensen met allergieën. Herkenbaarheid betekent natuurlijk niet automatisch begrip! Technische/ chemische namen zijn vaak moeilijk te begrijpen. Gelukkig bestaan er tools om de consument hiermee te helpen. De Cosmile Europe database geeft meer informatie over de functie van de ingrediënten in jouw cosmeticaproducten. 

Moet ik het etiket lezen?

Voordat je een product gebruikt, is het slim de gebruiksaanwijzing en waarschuwingen/bewaaradvies te lezen, vooral bij haarverf. Sommige producten hebben een kleine verpakking zonder ruimte voor informatie, maar het hand-in-open-boek symbool of een tekst verwijst naar aparte kaarten, folders of de verpakkingsdoos.

 

Altijd vermeld op het etiket: de naam en het adres van de fabrikant of importeur. Dit is het contactpunt voor vragen en klachten over het product. Als het product buiten de Europese Unie is geproduceerd, staat dit ook vermeld.

Zit je toch nog met vragen?