Begrijp je huid

Inzicht in jouw huid en haar essentiële rol.

Dagelijks reinigen we onze huid en gebruiken we crèmes, serums en meer. Maar in hoeverre zijn we eigenlijk bekend met de intrigerende structuur van het grootste orgaan in ons lichaam?

Je huidtype?

Elke huid is uniek, of het nu donker of licht gekleurd is, vet of juist droog. Huidtypen worden vaak geclassificeerd op basis van de hoeveelheid vet en vocht aanwezig in de huid. Het is fijn om te weten welk huidtype je hebt bij het kiezen van de juiste huidverzorgingsproducten. Maar hoe herken je de verschillende huidtypes?

In de huid bevinden zich bijna overal talgklieren. Op het gezicht, de schouders en rug zijn de meeste talgklieren. Talgklieren maken talg, ook wel huidvet genoemd. Huidvet beschermt de huid tegen uitdroging en tegen de groei van bacteriën. Als de talgklieren erg actief zijn, ontstaat een ‘vette huid’.

 

Bij een vette huid komt talg door de huidporiën naar buiten en maakt dat de huid gaat glimmen. Ook zijn bij een vette huid de poriën vergroot. Er ontstaan eerder mee-eters, en jeugdpuistjes.

De aanvoer van talg neemt toe tijdens de puberteit en neemt af na de adolescentie. Op sommige momenten, bijvoorbeeld tijdens zwangerschap en menopauze kunnen hormonale veranderingen in het lichaam de talgbalans verstoren, waardoor de huid weer vetter wordt.

Met een droge huid wordt een huid bedoeld, die droog en trekkerig aanvoelt. De huid kan jeuken en scheurtjes bevatten. De droge huid heeft te weinig vocht door het ontbreken van een beschermend vettig laagje. Bij een droge huid zijn de huidporiën zeer klein of onzichtbaar.

Normaal gesproken worden de bovenste lagen van de huid gevoed vanuit de diepere huidlagen. Op het oppervlak van de huid bevindt zich een dun laagje talg (huidvet). Dat onzichtbaar dunne laagje houdt de huid soepel en zacht. Bovendien voorkomt dat laagje talg vochtverlies via de huid. Als het natuurlijke proces van voeding vanuit de diepere lagen en/of het dunne laagje vet en talg op de huid wordt beschadigd, kan er een droge huid ontstaan.

Een gemengde huid wordt ook wel een gecombineerde huid genoemd. Veel mensen hebben dit type huid. Bij een gemengde huid is de huid op voorhoofd, neus en kin vet (T-zone) en op de wangen droog of normaal. Van nature is de poriënstructuur van voorhoofd, neus en kin grover. Op die plekken wordt meer talg geproduceerd dan op de wangen, rond de ogen en op de hals.

Een gevoelige huid reageert intenser op externe invloeden en kenmerkt zich door een dunne structuur. Vaak gaat dit hand in hand met droogheid, aangezien het beschermende vetlaagje verminderd is. Dit vetlaagje, cruciaal voor de huidbarrière, beschermt normaal gesproken tegen irriterende stoffen. 

 

Symptomen zoals jeuk, roodheid en schilfering kunnen optreden. Een gevoelige huid raakt snel geïrriteerd en droogt uit, vooral bij regelmatig contact met water en irriterende stoffen. Mensen die aan een bepaalde huidaandoening lijden hebben ook een verstoorde huidbarrière en dus een gevoelige huid.

Hoe is de huid opgebouwd?

De huid (derma) is de buitenste laag van het lichaam. Als je de huid zou kunnen uitspreiden, zou hij een oppervlakte hebben van 1,5 tot bijna 2 vierkante meter. De huid is daarmee het grootste orgaan van ons lichaam. De huid weegt 5 tot 10 kilo, ongeveer 8 tot 12% van ons totale lichaamsgewicht.

 

De huid is opgebouwd uit verschillende lagen:   

De opperhuid
De opperhuid (epidermis) bestaat uit huidcellen die in laagjes op elkaar gestapeld liggen. Nieuwe huidcellen ontstaan onder in de opperhuid en schuiven dan langzaam naar de oppervlakte. Daar doen ze twee tot vier weken over. Als ze de oppervlakte hebben bereikt, sterven ze af en vormen ze het buitenste laagje van de huid, de hoornlaag. De hoornlaag heeft een belangrijke taak bij het regelen van het vochtgehalte en de soepelheid van onze huid.
De lederhuid
De tweede laag van de huid heet lederhuid (dermis) en bestaat vooral uit elastische vezels. De vezels worden gemaakt door de cellen die in de lederhuid liggen. Ze zorgen voor de veerkracht van de huid. In de lederhuid liggen verder bloedvaatjes, talgklieren, haarzakjes, huidspiertjes, zenuwen en zweetklieren.
De onderhuid
De derde laag is de onderhuid (subcutis) of het onderhuids vetweefsel. Dit is een netwerk van vezels en vetcellen. De onderhuid is een warmte-isolerende laag en beschermt ons tegen afkoeling. In de vetcellen wordt het reservevet van ons lichaam opgeslagen, zodat de onderhuid ook een energieopslagplaats is. Hij dient verder als stootkussen en beschermt de spieren en botten tegen klappen of stoten van buitenaf.
Previous
Next

De huid is op sommige plaatsen, zoals ons voorhoofd en de oogleden, heel dun en op andere plaatsen zoals onze voetzolen en handpalmen, dik.

 

Net als andere delen van het lichaam heeft ook de huid voedingsstoffen nodig. Deze krijgt hij via de kleine bloedvaatjes die in de lederhuid en de onderhuid lopen. De huid heeft ook nog een ander soort bloedvaten, die speciaal bedoeld zijn om de warmte van onze huid te regelen.

 

In de huid lopen twee soorten zenuwen. De gevoelszenuwen waarschuwen ons voor pijn, kou, warmte en aanraking. De andere zenuwen, die onwillekeurige zenuwen worden genoemd, zorgen voor de werking van onze bloedvaten en huidspiertjes. Deze zenuwen zorgen er bijvoorbeeld voor dat we kippenvel krijgen, waarbij de haartjes op de huid rechtop gaan staan.

 

In de huid bevinden zich bijna overal talgklieren, behalve op onze handpalmen en voetzolen. Op het gezicht, de schouders en rug zijn de meeste talgklieren. Talgklieren maken talg, ook wel huidvet genoemd. Huidvet beschermt de huid tegen uitdroging en tegen de groei van bacteriën.

 

Zweetklieren komen bijna overal in de huid voor. Er zijn twee soorten zweetklieren. De ene soort heet eccriene zweetklieren. Deze maken een waterig zweet dat zich als een laagje over ons hele lichaam verdeelt, vooral op de handpalmen en voetzolen, het voorhoofd en de oksels. Dit zweet dient om ons lichaam af te koelen, bijvoorbeeld als we in een warme omgeving zijn, of als we sporten.

 

De andere soort heet apocriene zweetklieren. Deze bevinden zich alleen in de oksels, op de tepels en de geslachtsorganen. Deze zweetklieren maken een ander soort zweet. Dit zweet bevat vet en bepaalt onze persoonlijke lichaamsgeur.

Het microbioom van de huid?

Op onze huid bevinden zich miljarden micro-organismes. Het overgrote deel van deze micro-organismes zijn bacteriën, maar ook schimmels en virussen bevinden zich op de huid. Samen vormen zij het microbioom. Het microbioom van de huid ontwikkelt zich na de geboorte en is net zo uniek als een vingerafdruk. Het microbioom communiceert constant met zijn omgeving en onze huid.

 

Veel mensen denken dat bacteriën op onze huid slecht zijn. Zeker tijdens de coronapandemie was er veel aandacht voor het reinigen en desinfecteren van de huid. Maar sommige bacteriën uit het microbioom, zoals S. epidermidis, spelen juist een belangrijke rol in de algemene gezondheid van de huid. Het microbioom vormt namelijk een beschermlaag tegen ziekteverwekkers en ondersteunt daarmee de beschermende werking van de huid. Opvallend is dat er opmerkelijke verschillen bestaan in de bacteriële samenstelling van het microbioom tussen mannen en vrouwen.

 

Wanneer het microbioom uit balans raakt kan dit leiden tot een droge of gevoelige huid of juist een vette huid.

Zit je toch nog met vragen?