Houdbaarheid

Wanneer is het tijd om je favoriete cosmeticaproducten weg te gooien?

Het is belangrijk om te letten op de houdbaarheid van je cosmetica voor een blije en gezonde huid. Net zoals voedsel kunnen cosmetische producten bederven doordat ingrediënten zoals oliën en water na verloop van tijd bederven.

Vervaldatum of marketing?

Hoewel sommigen houdbaarheid als een marketingtruc zien,is het in werkelijkheid een kwestie van veiligheid en hygiëne. Door de houdbaarheid te respecteren, bescherm je jezelf tegen mogelijke gezondheidsrisico’s.

 

Het gebruik van verouderde producten verhoogt het risico op bacteriële en schimmelgroei, wat kan leiden tot vervuiling van zowel het product als je huid. Dit kan resulteren in huidirritaties, ontstekingen en infecties.

 

Gelukkig zijn de meeste cosmeticaproducten lang houdbaar! Op elk cosmetisch product vind je een houdbaarheidsdatum of -periode, aangeduid met specifieke symbolen.

Het zandlopersymbool

Deze zul je terugvinden op producten die ongeopend korter dan 30 maanden houdbaar zijn. Bij het zandlopersymbool staat dan ook de houdbaarheidsdatum vermeld.

Het geopende potje

Het open potje geeft de periode aan hoelang het product gebruikt kan worden na openen. De letter M geeft het aantal maanden aan. Het symbool staat op cosmeticaproducten die ongeopend langer dan 30 maanden houdbaar zijn.

Hoe bewaar ik mijn product?

De daadwerkelijke houdbaarheid van een cosmeticaproduct is afhankelijk van de manier waarop we met het product omgaan. Enkele tips: 

 

  1. Sluit producten na elk gebruik zorgvuldig af; door producten open te laten liggen is het makkelijker voor bacteriën om te gaan groeien. Dit wil je natuurlijk voorkomen. 
  2. Bewaar producten het liefst in een droge, donkere omgeving. De badkamer is een slechte opslagplek voor cosmetica omdat het daar vaak warm en vochtig is. Ook kun je cosmetica beter niet in de zon bewaren. 
  3. Was altijd goed je handen voordat je crème uit een pot op je gezicht smeert. 
  4. Maak ook sponzen, spatels en borstels die met cosmetica in aanraking komen goed schoon met water en zeep, en laat ze drogen voor (her)gebruik. 
  5. Deel geen make-up met andere mensen. Ieder mens heeft een eigen bacteriesamenstelling en wanneer je dan producten uitwisselt met een ander wissel je ongewenst ook bacteriën uit waar je gevoelig op kan reageren. 

 

Er circuleert vaak het idee op internet dat cosmetica langer houdbaar is als het in de koelkast wordt bewaard. De beauty fridge is zelfs een socialemediatrend geworden. Maar het is niet nodig om cosmetica in de koelkast te bewaren. De meeste producten zijn ontworpen om op kamertemperatuur te worden bewaard, en als dit niet het geval is, staat het vermeld op de verpakking. Het bewaren van skincare in de koelkast kan wel zorgen voor een verfrissend effect. 

Product over de datum, wat nu?

Heb je een verlopen product gebruikt? Als je geen ongewone reacties opmerkt, hoef je je geen zorgen te maken. Als er toch ongewenste symptomen optreden, is het verstandig contact op te nemen met je huisarts of een andere zorgverlener.

 

Is je product niet meer goed? Gooi het product meteen weg om onbedoeld hergebruik te voorkomen. Meer over je product juist weggooien lees je hier. 

Zit je toch nog met vragen?